Члени окружної виборчої комісії №50 (Покровськ, Донецька область) не прийняли присягу на першому засіданні через те, що, на їхню думку, був відсутній кворум.

Як вже зазначала ОПОРА, Центральна виборча комісія відповідним рішенням сформувала окружну виборчу комісію у складі 18 осіб. На перше засідання, яке призначили на 8 лютого 2021 року,  з’явилися 11 членів ОВК.

Згідно з Законом України «Про вибори народних депутатів України» перше засідання виборчої комісії скликається її головою не пізніш як на третій день після дня її утворення. Тобто 8 лютого був останнім днем, коли виборча комісія № 50 мала провести своє перше засідання. Початок засідання було заплановано на 16:00. З’явилися 11 членів комісії з 18 призначених, що, на думку керівного складу комісії, було недостатньо для складення присяги. 

Голова комісії Віталій Барановський запропонував підключити одного з членів комісії по відеозв’язку. Проте членкині ОВК Марина Решетняк та Оксана Щербакова наголосили, що в такому випадку ця людина не зможе скласти присягу. Отже все одно буде неповноважний склад ОВК.

Тому присутні 11 членів окружної комісії, порадившись в телефонному режимі з представником ЦВК, склали акт про відсутність 7 членів ОВК. А саме на засідання з різних причин не з’явилися Віктор Харченко (політична партія Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»), Ірина Авілова (ПП «Сила Людей»), Дмитро Дорофєєв (ПП «Опозиційна платформа – За життя»), Віталій Мельник (ПП «Соціальна справедливість»), Марина Олексієнко (ПП «Всеукраїнське об’єднання «Факел»), Дмитро Погребняк (ПП «Партія Шарія»), Олександр Соколовський (ПП «Сила права»).

Присутні обговорили потенційні кандидатури на посади бухгалтера, системного адміністратора, юриста та діловода. Зазначивши, що виборча кампанія коротка, тож ці люди повинні мати досвід роботи на попередніх виборах. Також було попередньо озвучено, що на повну зайнятість буде залучено трьох членів комісії. Окремо приділили увагу питанню чергування у вихідні дні та комунікації з виборцями. Вже з вівторка планується облаштування місця роботи ОВК оргтехнікою та початок проведення попередніх співбесід залучених фахівців.

Після години обговорення призначені члени ОВК обмінялися контактами та зробили спільний чат. Наступне засідання має відбутися 9 лютого. Присутні чекають на повернення заступника голови ОВК Віктора Харченка, який знаходиться у відрядженні в Києві, щоб прийняти присягу і почати працювати. 

Радниця з правових питань Громадянської мережі ОПОРА зазначає, що згідно з Законом України “Про вибори народних депутатів України”, норми якого підлягають застосуванню під час проведення проміжних виборів народного депутата в окрузі №50, повноваження ОВК починаються з моменту складення присяги не менш як двома третинами її мінімального складу, визначеного ч. 1 ст. 27 Закону, тобто закон вимагає, щоб присягу склали щонайменше 8 осіб. Однак для  роботи комісії необхідний кворум, для забезпечення якого для комісії із складом в 18 членів потрібно 10 членів комісії, які звісно ж мають прийняти присягу (ч.5 ст. 33 Закону). Тому в цій ситуації для проведення засідання у комісії був необхідний кворум (11 присутніх членів із 18 членів, призначених до складу комісії) як для прийняття присяги, так і для проведення засідання. Слід наголосити на тому, що Закон не передбачає жодної форми дистанційної участі членів комісії у засіданнях, а вимагає фізичну присутність членів відповідної виборчої комісії.

Згідно з частиною 1 статті 27 Закону України «Про вибори народних депутатів України» окружна виборча комісія утворюється Центральною виборчою комісією не пізніш як за шістдесят два дні до дня голосування у складі голови, заступника голови, секретаря та інших членів комісії у кількості не менше дванадцяти і не більше вісімнадцяти осіб, а відповідно до частини 1 статті 31 цього ж Закону повноваження окружної виборчої комісії починаються з моменту складення присяги не менш як двома третинами її мінімального складу, визначеного частиною першою статті 27 цього Закону, на її першому засіданні, яке проводиться не пізніше як на третій день після дня прийняття рішення про її утворення.

Відповідно до частини 5 статті 33 Закону України «Про вибори народних депутатів України» засідання виборчої комісії є повноважним за умови присутності більше половини членів комісії від складу цієї комісії.