Громадськість закликає народних депутатів провести комітетські слухання щодо виборчих прав переселенців та трудових мігрантів. Активісти зустрічали народних депутатів сьогодні, 19 березня, перед засіданням Погоджувальної Ради політичних фракцій. Вони калатали у дзвони, нагадуючи народним обранцям про необхідність визначитися, хто для них внутрішні переселенці та трудові мігранти – лише платники податків чи все ж таки повноправні громадяни та виборці.

Правозахисники, громадські активісти та переселенці зустрічали народних депутатів, які йшли на засідання, нагадували їм про законодавчу ініціативу №6240 щодо захисту виборчих прав ВПО та трудових мігрантів, калатали у дзвоники та дарували їх парламентарям із закликами «витягнути голову з піску». До дзвіночків були прикріплені нагадування: «Час побачити серед 1,6 млн переміщених осіб громадян України та виборців», «Час розпочати дискусію в парламенті про виборчі права мобільних категорій громадян», «Час провести комітетські слухання щодо виборчих прав ВПО» та інші. На вулиці вздовж вулиці Грушевського були встановлені банери з фото-історіями внутрішньо переміщених осіб, які навчають дітей, виступають зі сцен та екранів ТБ, захищають Україну від агресора, сплачують податки тощо, але не мають права голосувати на місцевих виборах та в одномандатних округах на парламентських виборах. За словами організаторів, для депутатів це – невидимі виборці. Тому вони сподіваються, що великі фотографії з історіями цих людей будуть помічені народними обранцями дорогою до парламенту й вони нарешті звернуть увагу на 1,5 млн своїх співгромадян позбавлених можливості реалізувати своє право голосу.

Крім того, ця акція стала фінальним акордом у флеш-мобі «#12ДнівВистачить», метою якого було привернути увагу до того факту, що зволікання із розглядом і ухваленням законопроекту №6240 позбавляє майже 1,6 мільйони ВПО і декількох мільйонів трудових мігрантів можливості брати активну участь у виборах, самоуправлінні на місцевому рівні й розвитку громад.

19 03 2018 nevydymi vyborci durnieva min

«Ми залучили до флеш-мобу різних людей, які зараз позбавлені права голосу на місцевих виборах. Це освітяни, підприємці, військові, ветерани АТО, журналісти, волонтери, громадські активісти, правозахисники, депутати, релігійні лідери – представники різних професій та груп громадян, які виїхали з окупованих територій та наново облаштовують своє життя. Ці люди покращують громади, до яких вони переселилися, але при цьому стикаються з правовою несправедливістю та дискримінацією», – відзначила виконавча директорка Громадського холдингу «ГРУПА ВПЛИВУ» Тетяна Дурнєва.

До акції також долучилися переселенці, чиї історії були представлені в рамках флеш-мобу.«Ми обрали гасло «12 днів вистачить», бо вважаємо, що у народних депутатів досить часу до річниці внесення проекту закону, аби його розглянути, в разі потреби – вдосконалити запропоновані механізми участі ВПО та трудових мігрантів у виборах, й нарешті ухвалити цей документ», – наголосила Дурнєва.

19 03 2018 nevydymi vyborci aivazovska

За словами Голови правління Громадянської мережі ОПОРА Ольги Айвазовської, на сьогодні склалася ситуація, коли є частина громадян України, яких боїться держава. «Якщо у 2015 році, коли громадські організації готували першу редакцію законопроекту, який би дав можливість надати право голосу внутрішньо переміщеним особам, основний аргумент проти був у тому, що в нас ще є трудові мігранти. Тому зараз у цьому законопроекті ми вирішили актуалізувати це питання для обох груп. І політики тут немає жодної, тому що надати можливість громадянам, які проживають у територіальних громадах, обирати своє місцеве самоврядування – це не політика, а управління», – підкреслила вона.

19 03 2018 nevydymi vyborci kliuzhev min

Як відзначив аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев, вирішенню проблеми внутрішньо переміщених осіб заважає певна радянська інерція в сприйнятті реєстраційних процедур – якщо людина немає формальної відмітки в паспорті, то вона втрачає свої права. «Наразі внутрішньо переміщені особи та трудові мігранти не є електоральною групою для депутатів-мажоритарників чи місцевих політиків, які балотуються в органи місцевого самоврядування. Натомість, законопроект №6240 є певним компромісом між тими, хто вважає, що необхідно сконцентруватись на далеких перспективах мирного врегулювання, та тими, хто посилається на об’єктивну необхідність повноцінної інтеграції громадян в громадах. Крім того, ця законодавча ініціатива враховує міжнародні стандарти в сфері переміщення та в сфері виборів, надає можливість для реалізації конституційних прав громадян та має ряд запобіжників від маніпуляцій та фальсифікацій», – зазначив він.

19 03 2018 nevydymi vyborci gopko min

Під час акції учасники збирали підписи під зверненням до Голови Верховної Ради Андрія Парубія щодо необхідності розгляду законопроекту №6240. Підписане звернення передали присутній на заході народній депутатці Ганні Гопко. «Дуже важливо так само говорити про Виборчий кодекс. Ви знаєте, що до другого читання більше чотирьох тисяч поправок. Але це також одне з важливих питань, яке ми маємо розглядати – виборчі права для всіх громадян України, в тому числі вимушених переселенців. Тому я сьогодні передам це спікеру на Погоджувальній раді. Але я вважаю, якщо ми не змінимо з вами регламент парламенту, депутати не будуть працювати на вичерпання питань порядку денного», – підкреслила Гопко.

«Учасники акції «Невидимі виборці» передали лист до спікера для того, щоб в парламенті нарешті відбулось голосування зареєстрованого законопроекту №6240 про забезпечення доступу до виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян», – зазначила Ганна Гопко вже під час Погоджувальної ради.

Організатором заходу виступила громадська організація «Громадських холдинг «ГРУПА ВПЛИВУ». Акцію також підтримали Громадянська мережа ОПОРА, Донбас SOS, Крим SOS, Восток SOS, БФ «Право на Захист», Благодійний фонд допомоги батальйону «Донбас», Центр інформації про права людини, Регіональний центр прав людини та Українська Гельсінська спілка з прав людини.

Нагадаємо, що законопроект №6240 зареєстрували у Верховній Раді України 27 березня 2017 року. Цим документом пропонується внести зміни до законів України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», «Про Державний реєстр виборців», «Про місцеві вибори», забезпечивши виборчі права внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян.

Законопроект розробили експерти ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА», ГО «Громадський холдинг «ГРУПА ВПЛИВУ», Міжнародної фундації виборчих систем (IFES), народні депутати України, із залученням представників громадських організацій «Донбасс SOS», Центр інформації про права людини, «Крим SOS», благодійних організацій «Благодійний Фонд «Право на Захист» та «Благодійний фонд «Восток SOS». До обговорення проекту Закону долучалися члени міжвідомчої Робочої групи з удосконалення законодавства у сфері прав людини ВПО при Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій та ВПО (включаючи представників Агентства ООН у справах біженців та Ради Європи).

Під проектом Закону поставили свій підпис 24 народні депутати (Григорій Немиря, Мустафа Найєм, Світлана Заліщук, Рефат Чубаров, Мустафа Джемілєв, Остап Єднак, Ганна Гопко та інші). Парламентарі-співавтори законопроекту є представниками всіх фракцій, а також позафракційними депутатами: фракції «Блок Петра Порошенка» – 11, «Народний фронт» – 2, ВО «Батьківщина» – 3, «Опозиційний блок» – 2, Радикальна партія Олега Ляшка – 1, «Самопоміч» – 1, а також 4 народні депутати, які не входять до складу жодної фракції чи групи. Така широка підтримка законопроекту підвищує шанси на його прийняття в сесійній залі парламенту. Слід зазначити, що регіональне представництво народних депутатів-підписантів даного законопроекту також є достатньо широким, зокрема м. Київ, Донецька, Львівська, Закарпатська, Чернігівська, Вінницька, Рівненська, Черкаська області та АР Крим.