За останній місяць найчастіше згадуваним ім’ям у ЗМІ м. Ізюма (Харківська область) стало ім’я діючого народного депутата Василя Грицака. Особливості подання матеріалів свідчать про «джинсу».

У № 23 від 08.06.2012 року на першій сторінці газети «Обрії Ізюмщини» привітання з Днем міста Ізюма Василя Грицака займає ¼ всієї сторінки. В цьому ж номері на сторінці 3 знаходиться стаття під заголовком «Допомога приходить до того, хто хоче працювати». В самій статті розповідається про проведення сходів сільських громад за участю Голови райдержадміністрації Валерія Білокудрі та вищезгаданого народного депутата України Василя Грицака. Згідно слів автора в рамках цих зустрічей Василь Грицак встиг розказати трохи про себе (далі цитата): «це для того, аби люди більше дізналися, хто він і звідки». Також народний депутат пообіцяв взяти під свій контроль вирішення усіх питань, що на даний момент хвилюють громаду. Цікавим моментом є останній абзац статті, де сказано, що за три дні після вище згадуваних подій до Капитолівського дитячого навчального закладу завітала помічник нардепа О. С. Дудченко і вручила від імені Василя Грицака усім майбутнім першокласникам шкільні ранці та письмове приладдя.Газета

У наступному номері, № 24 від 15.06.2012 року, на першій сторінці «Обріїв Ізюмщини» знаходиться довідкова інформація про місце та режим роботи громадської приймальні народного депутата України Василя Грицака. Цікаво, що розташовується сама приймальня в одній будівля з Управлінням праці та соціального захисту населення Ізюмської міської ради за адресою вул. Соборна, 20 – чим влучно підібрана цільова аудиторія виборців. На сторінці 2 Василь Грицак вітає цього разу редакцію газети «Обрії Ізюмщини» з перемогою у номінації «Кращі газетні проекти». А вже на сусідній сторінці знаходиться фоторепортаж зі святкування Дня міста, де на п’яти фото з восьми бачимо того ж Василя Грицака – тут він вітає зі святом, а тут вручає нагороди переможцям святкових конкурсів та видатним ізюмчанам. Також у самій статті згадується, що завдяки Василю Грицаку був створений гімн м. Ізюм і відбувся святковий феєрверк.

Газета У № 26 від 29.06.2012 року тієї ж газети Василь Грицак вже вітає усіх ізюмчан з Днем Конституції України. Поряд – стаття про приурочений пам’яті жертвам війни мітинг, на якому Василь Грицак поклав букет квітів до пам’ятника Скорботної матері. Уся третя сторінка цього номеру зайнята матеіалом «Василь Грицак: Знання – найвагоміший аргумент життя». Причину свого наміру написати статтю про нардепа автор пояснює так: «Прізвище народного депутат України В.М. Грицака останнім часом не сходить зі сторінок регіональної преси, його виступи можна бачити й чути в теле- та радіопередачах, під час загально міських заходів. Більш активно ізюмчани заговорили про нардепа після відкриття громадської приймальні на вулиці Соборній, 20… То хто він – цей кремезний, з впевненим поглядом чоловік?... Із таким запитанням звернулися до народного депутата…».

Сама стаття нагадує біографічний опис місця народження, дитячих та юнацьких років, життєвих досягнень Василя Грицака. Але й зустрічаються декілька цікавих завуальованих моментів. Так, до відповіді на питання про ставлення до змішаної системи майбутніх виборів, Василь Миколайович додає: «Якщо працюватиму погано, 50 % виборців отримають право відкликати мене з парламенту». Ось сам народний депутат і роз’яснив причину того, чому він так часто з’являється у засобах масової інформації.

На разі передвиборча агітація за народного депутата  та потенційного кандидата-мажоритарника по 177 виборчому округу Харківщини Василя Грицака має характер замовної присутності у районному ЗМІ, а останній у створенні іміджу «кремезного, з впевненим поглядом чоловіка» вочевидь зловживає таким неповажливим зайняттям, яке у професійному середовищі і того, і іншого учасників цього дійства називається «джинсою». 

 
 
Довідково: 
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.