Нововведення дострокових парламентських виборів у Болгарії — майже на всіх виборчих дільницях використовувалися машини для голосування. Виняток становили ті дільниці, де кількість виборців не перевищувала 300 осіб. Там голосували, як і раніше, за паперовими бюлетенями.

11 липня, у день голосування, технічні проблеми з машинами були виявлені в різних містах. На 56 дільницях Центральна виборча комісія постановила використовувати паперові бюлетені. Перевіряти результати машинного голосування вирішили на 1343 виборчих дільницях в країні і 39 дільницях за кордоном, які були визначені за випадковим принципом.

Згідно з даними Центральної виборчої комісії 42,19% громадян проголосували на дострокових парламентських виборах. Із загальної кількості —  6 578 716 виборців своїм правом голосу скористалися 2 775 410. Найвищою електоральна активність була в 23-му багатомандатному виборчому районі в Софії —  48,16%, а найбільш низька в Кирджалійській області — 28,54%.

До 11:00 ранку понеділка було опрацьовано майже 90% протоколів районних виборчих комісій. Найбільше місць у парламенті здобула партія "Є такий народ" —  65 депутатських крісел, що на 14 більше, ніж у попередньому парламенті. Коаліція ГЕРБ-СДС втратила 12 депутатських мандатів. Якщо в Народних зборах 45-го скликання у неї було 75 представників, то в 46-му скликанні їх буде вже тільки 63. Третя політична сила "БСП за Болгарію" теж поступилася, здобувши 36 місць на нинішніх виборах, тоді як на попередніх отримала 43 місця. Число депутатів від "Демократичної Болгарії" зросло з 27 до 34 осіб. Ще дві партії втратили по одному мандату, в порівнянні з виборами  4 квітня. Це Рух за права і свободи та коаліція "Вставай! Мафію геть!".

17 липня у 59-му номері газети "Державний вісник" оприлюднять офіційні результати виборів і розподіл депутатських крісел в Народних зборах 46-го скликання. Далі очікується, що президент Румен Радев скличе перше засідання нового парламенту.

Згідно з Конституцією, глава держави повинен скликати Національні збори протягом місяця після виборів, а потім вручити мандат на формування уряду партії, яка перемогла. Якщо ця партія не може запропонувати свій склад уряду, вона повертає мандат, і президент передає його другій за величиною партії. Якщо й та не спроможна зробити це, то глава держави вручає його третій силі. В разі її невдачі президент повинен знову розпустити парламент і призначити нову дату парламентських виборів протягом 60 днів.

Детальніше провиборчу систему у Болгарії та причини позачергових виборів читайте в нашому дайджесті "Вибори у світі"