В Ізраїлі відбулися четверті за неповні два роки вибори в Кнесет (парламент). Найбільше голосів набирає партія Беньяміна Нетаньягу «Лікуд», але формування коаліції лишається під питанням.

Центральна виборча комісія Ізраїлю (ЦВК) опублікувала результати підрахунку 100% бюлетенів з територіальних виборчих дільниць. За даними ЦВК, на виборах 23 березня проголосували 4 420 677 громадян, а явка склала 67,2%.

Взагалі взяти участь у голосуванні могли більш 6,5 млн громадян. 13 685 виборчих дільниць по всій країні працювали з 07:00 до 22:00. 751 з них — спеціальна дільниця для людей, які хворіють на коронавірусну інфекцію Covid-19 або знаходяться на карантині.

В Ізраїлі було вирішено не розтягувати вибори на кілька днів, а збільшити кількість виборчих дільниць на 5%. У лікарнях і будинках для осіб похилого віку, для громадян, котрі перебувають на лікуванні вдома і знаходяться на карантині, було спеціально обладнано понад 650 дільниць. Для тих, хто міг сам пересуватися, створили додаткові великі виборчі дільниці на стадіонах.

За рахунок збільшення кількості виборчих дільниць вдалося уникнути виникнення черг. Тим, у кого не було можливості дістатися на своєму транспорті, пропонували замовити таксі через додаток на мобільному телефоні за рахунок держави. Тоді за тими, хто знаходяться на карантині, або ж іншими легкомобільними громадянами приїжджав автомобіль. Під вікно машини підвозили скриньку для голосування, таким чином виборці для того, щоб проголосувати, не виходили з авто. Окрім того, у день виборів ізраїльтяни могли скористатися безкоштовним проїздом у громадському транспорті.

За ходом виборів на виборчих дільницях стежили близько 15 тисяч спостерігачів ЦВК (окрім спостерігачів від різних партій), майже в чотири рази більше, ніж рік тому. Крім того, на 400 дільницях, визначених як «потенційно проблемні», працювали спеціальні групи співробітників поліції в цивільному. Приміщення, в яких проводився підрахунок голосів, були обладнані системами відеоспостереження.

Станом на вечір 25 березня ЦВК завершила підрахунок бюлетенів в т. зв. «подвійних конвертах», проте його результати поки не оприлюднені. На відміну від попередніх виборчих кампаній, на останніх виборах бюлетені у «подвійних конвертах» подавали не тільки військовослужбовці та ув'язнені, а й громадяни, які змушені дотримуватися карантину.

Попередньо Центральна виборча комісія повідомила про те, що публікація реальних підсумків виборів затримується. У повідомленні ЦВК зазначалося: «300 виборчих скриньок прибули в Кнесет дуже пізно, ближче до полудня. Через це виникли проблеми із занесенням даних і з підрахунком голосів. Помилково були порвані оригінали протоколів виборчих комісій — замість копій. Потім дані були відновлені і додані до загальних результатів.

За підсумковими результатами підрахунку голосів, карта Кнесету 24-го скликання виглядає наступним чином:

«Лікуд» — 30 мандатів; «Єш атід» — 17; ШАС — 9; «Кахоль Лаван» — 8; «Єврейство Тори», «Авода», «Яміна», Наш дім Ізраїль — по 7 кожна; «Тіква Хадаша», «Релігійний сіонізм», Об'єднаний список, МЕРЕЦ — по 6 кожна, РААМ — 4.

Блок прихильників Нетаніягу налічує 52 мандати, блок його противників — 57. Партія «Яміна» (7 мандатів) і партія РААМ (4 мандати) не заявили про те, до якого блоку вони готові увійти. Тож представники обох блоків намагаються почати переговори з їх Мансуром Аббасом і Нафталі Беннетом.

Очевидно, що одними з тих, хто найбільше програв на цих виборах, стала лівоцентристська партія «Кахоль-Лаван» на чолі з колишнім начальником Генштабу армії оборони Ізраїлю і нинішнім міністром оборони Бені Ганцом, яка за підсумками трьох попередніх позачергових парламентських виборів набирала співставне з електоральною підтримкою «Лікуду» число голосів.

Остаточні підсумки голосування, як очікується, будуть опубліковані в п'ятницю, 26 березня.

31 березня президент Рівлін почне консультації з представниками фракцій з питання щодо того, кому доручити формування уряду. 7 квітня стане відомо, хто отримав право робити це першим. У кандидата буде 28 днів, щоб сформувати коаліцію.

Доктор Робі Натансон, гендиректор центру політичної економіки «Макро», вважає, що чотири виборчі кампанії, які пройшли за два останні роки, обійшлися ізраїльській економіці приблизно в 14 млрд шекелів (близько 4,24 млрд доларів). Економіст Охад Порат, проаналізувавши вартість виборів на замовлення Палати незалежних організацій і бізнесу Ізраїлю, стверджує, що кожна така кампанія обходиться економіці приблизно в 3,5 млрд шекелів.

За оцінкою доктора Натансона, вартість вихідного в день виборів складає близько 2,6 млрд шекелів. Ця сума складається з виробничих втрат плюс витрат на заробітну плату. Оскільки день виборів є офіційним вихідним, робота в цей день вважається понаднормовою і оплачується подвійно. Різні організації давно закликають скасувати в Ізраїлі цей вихідний, резонно стверджуючи, що він занадто дорого обходиться економіці.

Власне проведення виборів також коштує багато, а точніше —  675 млн шекелів. У цю суму входять витрати на підготовку виборчих дільниць та бюлетенів і робота на  виборчих дільницях персоналу. За словами доктора Натансона, останні вибори стали найдорожчими за всю історію Ізраїлю. Причина — в додаткових витратах на утримання спеціальних «коронавірусних» виборчих дільниць.

Доктор Асаф Шапіра, директор програми політичних реформ в Інституті ізраїльської демократії, повідомив, що держава, як правило, покриває близько 80 відсотків витрат на проведення передвиборчих кампаній, а то і більше. Це найвищий показник в західному світі.

 

Громадянська мережа ОПОРА щоп’ятниці робить огляд передісторії виборчих процесів у світі, а по завершенні інформує щодо перебігу виборів у кожній з цих країн. Детальніше про особливості виборчої системи та передісторію виборів в Ізраїлі читайте за посиланням: https://www.oporaua.org/news/vybory/mizhnarodni/22902-vibori-u-sviti-boikot-vid-opozitsiyi-v-kongo-ta-podviini-konverti-dlia-golosuvannia-v-izrali