Ввечері, перед закриттям виборчих дільниць, спостерігачі ОПОРИ на кількох дільницях зафіксували ще низку випадків порушення таємниці голосування.

На виборчій дільниці №121587 виборчиня похилого віку, після голосування в кабінці, продемонструвала бюлетень секретарю дільничної виборчої комісії та спитала, чи правильно вона поставила позначку.

Також спостерігачі ОПОРИ зафіксували перебування більше одного виборця у кабінці для голосування на дільницях №121770. Така ж ситуація була зафіксована на дільниці №121614 - в кабінку для таємного голосування зайшло подружжя. Чоловік зазначив, що показував як заповнювати бюлетень жінці.

На дільниці №121582 виборець, отримавши бюлетень, не пішов до кабінки для таємного голосування, а, тримаючи цей бюлетень в руках, миттєвим рухом ручки здійснив волевиявлення. Після чого одразу вкинув бюлетень до виборчої скриньки та покинув залу для голосування.

На виборчій дільниці №121628, отримавши бюлетень, виборець проголосував по дорозі до виборчої скриньки.

Відповідно до ч. 1 ст. 16 Виборчого кодексу України голосування на виборах в Україні є таємним. Контроль за змістом волевиявлення виборців, встановлення або розголошення змісту волевиявлення конкретного виборця будь-яким чином забороняється. Під час заповнення виборчого бюлетеня забороняється присутність інших осіб, здійснення фото- та відеофіксації у будь-який спосіб (ч. 5 ст. 248 ВКУ).

Також варто нагадати, що відповідно до ст. 212-22 КУпАП публічне розголошення виборцем, учасником референдуму результатів свого волевиявлення шляхом демонстрації бюлетеня в приміщенні для голосування - тягне за собою накладення штрафу від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.