Ряд дільничних виборчих комісій на ранковому засіданні до початку голосування не вели протокол або вносили дані олівцем чи до блокноту. Загалом таких ДВК відповідно до вибірки Громадянської мережі  ОПОРА – 13,56% (похибка +/- 8,81%).

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували окремі процедурні порушення під час підготовчих засідань ДВК. 13,56% не забезпечували ведення протоколу засідання, що є вимогою виборчого законодавства. На окремих дільницях членами ДВК було проігноровано необхідність вносити до протоколу про підрахунок голосів виборців кількість виборчих бюлетенів або такі дані вносились олівцем. Ці порушення, як правило, не впливають на законність самого процесу голосування, але вони демонструють необхідність якісного навчання членів ДВК в умовах постійних ротацій у їхньому складі. Зафіксовані також окремі інциденти, які потенційно можуть негативно вплинути на законність процесу голосування. 

Відповідно до ч. 6 ст. 247 Виборчого кодексу України на підготовчому засіданні голова дільничної виборчої комісії відкриває сейф (металеву шафу) з виборчими бюлетенями і на підставі витягу із протоколу територіальної виборчої комісії про передачу виборчих бюлетенів дільничній виборчій комісії або відповідного акта оголошує кількість виборчих бюлетенів для голосування з кожних місцевих виборів та окремо по кожному виборчому округу, в яких проводиться голосування на виборчій дільниці, отриманих дільничною виборчою комісією. Ці відомості заносяться секретарем дільничної виборчої комісії до відповідних протоколів дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, а також фіксуються у протоколі засідання комісії.

Так, протокол підготовчого ранкового засідання не вівся дільничними виборчими комісіями ВД №121553, №121679, №121582. Також не вівся протокол комісією виборчої дільниці №121736 до моменту звернення спостерігача ОПОРИ. А члени ДВК дільниці №121679 почали заповнювати протокол лише станом на 8:10.

Натомість члени ДВК виборчої дільниці №121497 на підготовчому засіданні відомості до протоколу про підрахунок голосів виборців вносили олівцем. А на виборчій дільниці №121486 під час підготовчого засідання члени ДВК вносили відомості в блокнот, а не в протокол засідання та протокол про підрахунок голосів виборців. Після зауваження спостерігача секретар пішов роздруковувати протокол.

За даними ОПОРИ, 10,17% ДВК розпочали свої підготовчі засідання раніше встановленого Виборчим кодексом часу (між 07:00 та 07:14). Такі засідання повинні розпочатися не раніше ніж за 45 хвилин до початку голосування, при цьому чіткий час їхнього проведення забезпечує можливість офіційним спостерігачам, кандидатам, їхнім довіреним особам контролювати усі процедури підготовки виборчих дільниць до відкриття. Під час підготовчих засідань на ДВК оглядаються і опломбовуються виборчі скриньки, до них вкидаються контрольні листи, виборчі бюлетені передаються членам ДВК тощо. Порушення ДВК вимог щодо часу проведення засідань негативно впливають на реалізацію суб’єктами виборчого процесу свого права спостерігати за роботою ДВК.

Згідно з ч. 3 ст. 247 Виборчого кодексу України дільнична виборча комісія у день голосування не раніш як за 45 хвилин до початку голосування проводить підготовче засідання. На початку засідання усі присутні оглядають стрічку, якою було опечатано сейф (металеву шафу), де зберігаються виборчі бюлетені.

Підготовчі засідання ДВК продемонстрували відсутність критичних проблем щодо забезпечення їхнього кворуму. Лише на 1,82% дільниць підготовчі засідання ДВК проводились у неповноважному складі. У порівнянні із повторним голосуванням, в окремих інших містах України цей показник є прийнятним і він формує передумови для стабільного функціонування ДВК протягом дня голосування. До прикладу, 9,84% ДВК на повторному голосуванні у Чернівцях 29 листопада проводили свої підготовчі засідання із недотриманням вимог щодо кворуму. В умовах пандемії та недостатньої фінансової мотивації для членів виборчих комісій питання діяльності ДВК було ключовим протягом усього процесу місцевих виборів в Україні. Незважаючи на значні ротації у складі комісій, фактично в усіх територіальних громадах вдалося уникнути зриву голосування через неналежну організацію роботи ДВК. 

Відповідно до ч.4 ст. 36 Виборчого кодексу України засідання виборчої комісії є повноважним за умови присутності на ньому більше половини її складу.

Детальніше про перші оцінки ОПОРИ щодо початку голосування та проведення підготовчого засідання на повторному голосуванні на виборах Криворізького міського голови читайте за посиланням: https://www.oporaua.org/report/vybory/mistsevi-vybory/mistsevi_2020/22693-pochatok-golosuvannia-ta-provedennia-pidgotovchogo-zasidannia-na-povtornomu-golosuvanni-na-viborakh-krivorizkogo-miskogo-golovi-pershi-otsinki-opori

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.