2 грудня на засіданні Криворізької міської ТВК відбувалась реєстрація спостерігачів для повторного голосування 6 грудня. У Костянтина Павлова спостерігачів вдвічі більше, ніж у Дмитра Шевчика, але кількох не зареєстрували. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Комісія зареєструвала офіційних спостерігачів від Всеукраїнської громадської організації «Громадянська мережа «ОПОРА» та одну особу від громадської організації «Підприємці Криворіжжя». 

Також були зареєстровані 193 офіційні спостерігачі від кандидата на посаду Криворізького міського голови Криворізького району Дніпропетровської області Дмитра Шевчика. Одній особі було відмовлено через невідповідність вимогам частини 1 статті 239 Виборчого Кодексу України, а саме - він є громадянином іншої держави та має посвідку на тимчасове проживання. 

Перед цим, 27 листопада, були зареєстровані 45 офіційних спостерігачів від Дмитра Шевчика. 

Тоді ж комісія зареєструвала 573 офіційних спостерігачів від кандидата на посаду Криворізького міського голови Криворізького району Дніпропетровської області Костянтина Павлова. Була відхилена кандидатура одного спостерігача у зв’язку з невідповідністю вимогам частини 3 статті 58 Виборчого Кодексу України, а саме - людина є посадовою особою органу місцевого самоврядування.

У ч. 1 ст. 239 Виборчого кодексу України передбачено, що у виборчому процесі можуть брати участь офіційні спостерігачі від організацій партій, які висунули виборчі списки, кандидатів у депутати в багатомандатних виборчих округах, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови. Офіційним спостерігачем від організації партії, кандидата, громадської організації на місцевих виборах може бути громадянин України, який має право голосу відповідно до статті 70 Конституції України. Порядок реєстрації та правовий статус офіційних спостерігачів від іноземних держав, міжнародних організацій та від громадських організацій визначається статтями 59, 60 цього Кодексу.

Згідно з п. 4 ч. 3 ст. 58 Виборчого кодексу України офіційним спостерігачем не може бути посадова або службова особа органу виконавчої влади, органів прокуратури або суду, правоохоронних органів, інших державних органів, органів влади Автономної Республіки Крим чи органів місцевого самоврядування.

У ч. 5 ст. 239 Виборчого кодексу України зазначено, що виборча комісія здійснює реєстрацію офіційних спостерігачів у відповідному виборчому окрузі, забезпечує виготовлення та видачу відповідних посвідчень за формою, встановленою Центральною виборчою комісією, не пізніше ніж на третій день після внесення подання.

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.