На засіданні Криворізької міської ТВК, яке відбулося 2 грудня, відбувалися заміни членів районних у місті територіальних виборчих комісій.

У складі Криворізької міської територіальної виборчої комісії в листопаді відбулась одна заміна: Євгенію Касперчук замінили на Ірину Салащенко («Європейська Солідарність»).

В Інгулецькій районній у місті ТВК відбулося 2 зміни – від партії «Слуга народу» (Андрія Грубова замінено на Наталію Нигуренко) та «Патріоти Волині» (Владислава Дождікова на Марію Нестерову). В Металургійній та Покровській районних у місті ТВК були замінені по одному члену комісії від «Слуги народу». Членкиню Металургійної районної у місті ТВК Марину Шумську замінили на Богдана Двірного, а членкиню Покровської районної у місті ТВК Наталію Семенову на Інну Щадіну.

Раніше, а саме 6 листопада, були достроково припинені повноваження секретаря Довгінцевської районної у місті ТВК Юлії Зіренко, її замінила Айман Бінковська (ВО «Батьківщина»). Того ж дня відбулася заміна членкині Центрально – Міської районної у місті ТВК Нелі Величко, замість неї в комісії працює Олена Полякова («Європейська Солідарність»).

Найбільше замін відбувається у складі ДВК. Так, 2 грудня Центрально-Міська районна у місті ТВК затвердила близько 100 замін у складі ДВК, Інгулецька районна у місті ТВК – 50 замін, Металургійна районна у місті ТВК – 102 заміни. Це переважно представники партій «Слуга народу», «Європейська Солідарність», ВО «Батьківщина». За інформацією спостерігачів ОПОРИ, члени ДВК від партій «Пропозиція» та «За майбутнє» відмовляються працювати у комісіях, але партії не надають заміни.

Відповідно до ч. 4 ст. 208 Виборчого кодексу повноваження члена відповідної територіальної, дільничної виборчої комісії припиняються достроково, у тому числі і у зв’язку з внесенням подання про заміну члена виборчої комісії суб’єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії. Подання про заміну члена виборчої комісії вноситься суб’єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії, на паперових носіях та в електронному вигляді до відповідної виборчої комісії за формою, затвердженою Центральною виборчою комісією. До подання додаються документи, передбачені  частиною дев’ятою  статті 203,  частиною четвертою  статті 204 Виборчого кодексу. Зазначене подання під час виборчого процесу, а також у період з моменту формування складу територіальних виборчих комісій до початку виборчого процесу чергових місцевих виборів підлягає обов’язковому розгляду у п’ятиденний строк, але не пізніше останнього дня перед днем голосування, а поза межами виборчого процесу - у місячний строк з дня надходження. 

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.