ОПОРА проаналізувала три газети, що виходять друком у Кривому Розі, та зафіксувала у двох з них ознаки політичної реклами та джинси на користь кандидата на посаду міського голови Костянтина Павлова.

Відповідно до визначення Інституту масової інформації «джинса» - це журналістський матеріал або матеріал пресслужб, що спрямований на поліпшення або ж створення позитивного іміджу політичних партій, окремих політиків або людей, торговельних марок або окремих товарів, державних структур, а також благодійних фондів та релігійних організацій, та не позначений як реклама зрозумілим для переважної більшості людей чином.

У газеті «Вечір» від 25 листопада опублікований матеріал  під назвою «Соціологія – на користь Павлова». Зазначено, що опитування проводила компанія «Імідж контроль» 17 - 21 листопада, було опитано 1400 респондентів. У статті наводяться такі цифри: 52,9% виборців мають намір голосувати за Костянтина Павлова, 41,1% – за його суперника (прізвище другого кандидата Дмитра Шевчика не згадується). Наводимо цитату з матеріалу: «Має значення, і те, що вже сформована міськрада. І більшість в ньому буде створена навколо Павлова, за участю політичної команди Вілкула. На цьому фоні виглядає логічним, якщо і мер стане частиною єдиної команди, яка ставить за мету розвиток Кривого Рогу». В матеріалі перелічуються пункти передвиборчої програми тільки кандидата Костянтина Павлова, натомість Дмитро Шевчик згадується лише як «опонент», «інший кандидат», «суперник».

Поряд розміщений інший матеріал під назвою «Для конструктивної роботи з Костянтином Павловим в новій міськраді Кривого Рогу вже створена більшість, до якої входять Блок Вілкула «Українська перспектива» і ОПЗЖ». Публікації не марковані як політична реклама.

В цьому ж номері газети надрукована програма Костянтина Павлова «Я гарантую», але цей матеріал вже маркований як політична реклама.

У виданні «Моя домашня газета» також від 25 листопада опубліковане те ж саме опитування, але джерелом зазначений сайт ua24.life. Цілі абзаци цього тексту у тих самих формулюваннях повторюють матеріал в газеті «Вечір». Відмінність можна помітити лише в останньому абзаці: «Якщо містяни будуть послідовні у своїх настроях та симпатіях, шанси Павлова на перемогу виглядають вище, ніж шанси його суперника». На іншій шпальті газети опублікований матеріал «Костянтин Павлов: місто почало масштабну закупівлю та встановлення противовірусних ламп. Завдяки подібним лампам Ухань в Китаї переміг Covid - 19». В статті не намагаються розібратися, чи відповідає ця інформація дійсності, натомість зазначено, що це передрук з сайту krnews.ua. Маркування відсутнє.

На іншій шпальті видання «Моя домашня газета» від 25 листопада є матеріали «Безкоштовний комунальний транспорт: красива обіцянка чи реальна ініціатива» та «Костянтин Павлов: місто продовжить обраний курс на соціальну допомогу криворіжцям. Будуть збережені не тільки існуючі види допомоги, будуть збільшені соціальні виплати мешканцям». В обох матеріалах згадуються ініціативи Костянтина Павлова в компліментарному стилі. На іншій шпальті опублікований матеріал, ідентичний такому ж в газеті «Вечір», з однаковою назвою «Для конструктивної роботи з Костянтином Павловим в новій міськраді Кривого Рогу вже створена більшість, до якої входять Блок Вілкула «Українська перспектива» і ОПЗЖ». Публікації не марковані як політична реклама.

Вже на 10-й шпальті газети знову згадується Костянтин Павлов у матеріалі «Костянтин Павлов: Прийняті рішення сесії, перше – про податкові канікули для малого та середнього бізнесу, друге – врятовані 5 лікарень, які хотів закрити Київ реформою Супрун». В статті цитується член міського виконкому Костянтин Павлов, думки інших депутатів не наводяться. Маркування відсутнє.

У статті 9 Закону України «Про рекламу» йдеться, що реклама має бути чітко відокремлена від іншої інформації, незалежно від форм чи способів розповсюдження, таким чином, щоб її можна було ідентифікувати як рекламу. Інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи та який формує інтерес читачів до неї, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами». Прихована реклама забороняється.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опор