У Чернівцях на виборчих дільницях №730520, 730466, 730510, 730462 спостерігачі ОПОРИ фіксують фотографування виборчих бюлетенів.

На виборчій дільниці  № 730520 виборець вів відеозйомку, коли отримував бюлетень, та продовжив знімати під час його заповнення в кабінці для таємного голосування. На зауваження спостерігача не відреагував, у зв'язку з чим було повідомлено поліцію. Представники поліції  попросили цього виборця показати відео, факту порушення таємниці голосування не було.

На виборчій дільниці №730466 зафіксовано фотографування бюлетеня перед вкиданням його у скриньку. Порушниця швидко покинула дільницю, тому суб’єкти виборчого процесу не встигли швидко зреагувати.

На виборчій дільниці №730510 спостерігач помітив, як виборець вийшов з кабінки для голосування, підійшов до виборчої скриньки, сфотографував бюлетень та вкинув його у скриньку. Член комісії зробив зауваження, виборець одразу покинув приміщення для голосування.

На виборчій дільниці №730462 жінка не зайшла в кабінку для голосування, поставила галочку та сфотографувала бюлетень, потім попросила чоловіка її сфотографувати біля скриньки. Члени комісії зробили їй зауваження та роз’яснили, що фотографування бюлетенів є порушенням виборчого законодавства.

На‌ ‌дільниці  №730543 виборець сфотографував бюлетень. Поліція опитала виборця про мету фотографування. Виявилося, що сфотографовано пустий бюлетень.

На ВД № 730487 спостерігач почув звук спалаху в одній з кабінок для голосування. Він звернувся до виборчині, яка одразу видалила фото. Комісія та поліція не встигли відреагувати.

Згідно з частиною 5 статті 248 Виборчого кодексу України виборчий бюлетень заповнюється виборцем особисто в кабіні для таємного голосування. Під час заповнення виборчого бюлетеня забороняється присутність інших осіб, здійснення фото- та відеофіксації у будь-який спосіб. Виборець, який внаслідок фізичних вад не може самостійно заповнити виборчий бюлетень, має право з відома голови або іншого члена дільничної виборчої комісії скористатися допомогою іншого виборця, крім члена виборчої комісії, кандидата у депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, довіреної особи кандидата, уповноваженої особи організації партії, офіційного спостерігача.

 

Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)