На виборчій дільниці 730455 виборцю дозволили проголосувати за допомогою додатку «Дія», а на інших – відмовили.

В той же час, на виборчих дільницях 730465, 730524, 730439, 730506 спостерігачі ОПОРИ фіксували також спроби виборців проголосувати за допомогою додатку «Дія». Однак на цих виборчих дільницях члени ДВК відмовили виборцям голосувати таким чином, аргументуючи, що без паспорта чи ID голосувати незаконно.

Згідно з пунктом 4 Роз’яснення щодо застосування окремих положень Виборчого кодексу України стосовно видачі членами дільничних виборчих комісій виборчих бюлетенів з місцевих виборів, затверджених Постановою ЦВК від 10 жовтня 2020 року № 365, видача виборцю виборчого бюлетеня на підставі пред’явлення ним для встановлення особи паспорта громадянина України з використанням мобільного додатка Портал Дія (е-паспорта) може здійснюватися лише за умов наявності в дільничної виборчої комісії технічної можливості для перевірки е-паспорта за допомогою технічних засобів, зокрема з використанням унікального електронного ідентифікатора (QR-коду, штрих-коду, цифрового коду), та отримання за результатами такої перевірки даних з Реєстру інформаційними ресурсами єдиної інформаційної системи Міністерства внутрішніх справ України на запит Порталу «Дія». 

ОПОРА нагадує, що відповідно до ч. 3, 6 ст. 8 Виборчого кодексу України підставою для отримання виборчого бюлетеня на місцевих виборах є: 1) паспорт громадянина України (у вигляді паспортної книжечки або картки); 2) тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України).

 

 

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)