24 листопада відбулося перше пленарне засідання першої сесії Львівської міської ради Львівської територіальної громади. На ньому були присутні 34 новообраних депутатів із 64. Присутні склали присягу і обрали президію ради. Перша сесія відбулася без Андрія Садового, оскільки ще триває підрахунок голосів виборців під час повторного голосування за міського голову Львова. Громадянська мережа ОПОРА зібрала позиції усіх сторін щодо проведення першої сесії і її передісторії.

Ввечері 22 листопада, у день повторного голосування за очільника Львівської міської територіальної громади, Львівська міська територіальна виборча комісія розглянула скарги кандидатів у депутати Львівської міської ради Олексія Різника, Юрія Ломаги, Сергія Іваха, Олени Пелех та Остапа Доскіча (“Європейська Солідарність”). Текст у всіх заявах - однаковий. Новообрані депутати просили визнати протиправним рішення міської комісії про призначення першого пленарного засідання першої сесії Львівської міської ради Львівського району Львівської області 3 грудня 2020 року сесії і призначити його 23 листопада.

Члени Львівської міської територіальної виборчої комісії розглянули ці скарги на своєму засіданні і прийняли постанову №157 “Про внесення змін до постанови Львівської міської ТВК від 19 листопада 2020 року №147”. А також призначили сесію міської ради на 24 листопада. 

Згідно з частиною 2 статті46 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” перша сесія новообраної сільської, селищної, міської ради скликається відповідною територіальною виборчою комісією не пізніш як через два тижні після реєстрації новообраних депутатів ради в кількості, яка забезпечує повноважність складу ради відповідно до статті 45 цього Закону. Перше пленарне засідання першої сесії відкриває голова зазначеної територіальної виборчої комісії, який інформує раду про підсумки виборів депутатів, а також про підсумки виборів відповідного сільського, селищного, міського голови. З моменту визнання повноважень депутатів ради нового скликання та новообраного сільського, селищного, міського голови відповідно до статті 42 цього Закону головує на пленарних засіданнях ради першої сесії новообраний голова. У разі якщо на час проведення першої сесії відповідний сільський, селищний, міський голова не зареєстрований відповідно до закону про місцеві вибори, про що на сесії ради інформує голова територіальної виборчої комісії, рада обирає тимчасову президію з числа депутатів ради в кількості трьох - п'яти осіб. Члени тимчасової президії почергово головують на пленарних засіданнях ради до обрання секретаря ради. З часу обрання секретаря ради він головує на пленарних засіданнях ради.

Також відповідно до частини 1 статті 42 цього ж Закону повноваження новообраного сільського, селищного, міського голови починаються з моменту складення ним присяги відповідно до Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування" на пленарному засіданні відповідної сільської, селищної, міської ради, на якому відповідною територіальною виборчою комісією були оголошені рішення щодо його обрання та реєстрації. Повноваження сільського, селищного, міського голови закінчуються в день відкриття першої сесії відповідної сільської, селищної, міської ради, обраної на наступних чергових місцевих виборах, або, якщо рада не обрана, з моменту вступу на цю посаду іншої особи, обраної на наступних місцевих виборах, крім випадків дострокового припинення його повноважень відповідно до частин першої та другої статті 79 цього Закону.

Львівська міська ТВК приняла постанову №126 “Про реєстрацію депутатів Львівської міської ради Львівського району Львівської області, обраних на перших місцевих виборах 25 жовтня 2020 року” 5 листопада. А відтак перше пленарне засідання першої сесії Львівської міської ради мало б відбутися не пізніше ніж 19 листопада.

“5 листопада вже було написано заяв більше ніж дві третіх. Згідно з законом, коли написано стільки, ми протягом двох тижнів зобов'язані провести першу сесію. Ми мали її провести до 19. Ми розуміли, що має бути другий тур виборів. Ми порушили закон, не провівши 19. Коли прийшли скарги, комісією прийнято нове рішення. Проголосували 15 осіб за те, щоб провести засідання”, - зазначив ОПОРІ голова Львівської міської ТВК Ігор Сліпецький. Також Сліпецький додав, що станом на 24 листопада заяви про те, щоб стати депутатом Львівської міської ради написали 62 осіб із 64.

Наступного дня Андрій Садовий озвучив свою думку щодо зміни дати сесії: “Цієї ночі відбулась нечувана річ, яка має на меті узурпувати владу в місті, попри волевиявлення львів‘ян. Діяли вночі, без зайвих очей, без журналістів і прийняли рішення, яке ніяк не стосується вчорашніх виборів. Програвши вибори міського голови, місцеві ділки з клану Козловського-Пупса вирішили захопити владу підкилимними, нічними «мутками». Що це означає? З приведенням до присяги нової ради втрачаються повноваження попереднього міського голови. Новообраного мера до присяги завтра ще не приведуть, оскільки  є передбачений законом час на підрахунок голосів, потенційні скарги та позови. Тому нова рада запрацює без нового голови. Рада в такому напівлегітимному стані може діяти кілька тижнів, обирати керівні органи: президію, секретаря-в.о.міського голови, заступників міського голови, членів виконкому, голів комісій тощо, приймати будь-які інші рішення – бюджет, майнові питання тощо. За ці рішення згодом відповідальність доведеться нести новому міському голові”.

Депутат Львівської міської ради Петро Адамик від “Європейської Солідарності” позицію Андрія Садового прокоментував ОПОРІ так: “Я думаю, що це відголоски виборчого процесу ще говорять в Андрію Івановичу. Плюс він все привик контролювати. Узурпувати владу може лише одна особа. Це - демократичний процес. Це - новообрані депутати за яких голосували більше людей в кількості ніж за міського голову. І пропоную наступному міському голові забути вже про вибори і працювати на благо громади згідно зі своєю програмою. Ми будемо працювати згідно з нашими програмами. І там, де це буде співпадати, ми прекрасно будемо співпрацювати. Там, де не буде співпадати, буде дискусія, будемо визначатися голосуванням в залі”.

Також 23 листопада заступник міського голови Львова, кандидат у депутати Львівської міської ради Андрій Москаленко (Об’єднання “Самопоміч”) подав заяву у поліцію про вчинення кримінального правопорушення членами міської ТВК. А саме, щодо призначення комісією сесії міської ради на 24 листопада.

Цього ж дня заяву зробила політична партія “Голос”: “Львівська міська рада повинна показати нову якість роботи і провести першу сесію разом з новообраним міським головою. Незрозумілі та кулуарні рішення викликають недовіру львів’ян, а тому «Голос» вимагає максимальної прозорості і законності в роботі нової ради. Ми не отримали жодного запрошення і дізнались про ідею збирати сесію з повідомлень у ЗМІ. Що найголовніше ніде не вказано, де саме планується проведення сесії, а це порушенням законодавства. Депутатів мають попереджати про це заздалегідь. Ми також наполягаємо, щоб результати виборів міського голови були пораховані та оприлюднені якнайшвидше та нова міська рада почала нормально працювати”.

Депутатка Львівської міської ради від партії “Варта” Наталія Шелестак розповіла Громадянській мережі ОПОРА, що її політична сила інформацію про засідання отримала листом на електронну пошту.

Петро Адамик від “Європейської Солідарності” зазначив: “Я позавчора дізнався вже зі ЗМІ вночі. А вчора нас всіх обдзвонювали з ТВК і казали прийти”.

Натомість голова Львівської міської ТВК Ігор Сліпецький (партія “Голос”) зазначив ОПОРІ, що комісія повідомила всі політичні партії про засідання 22 листопада шляхом надсилання листів на електронну пошту. Нагадаємо, члени міської комісії прийняли постанову про зміну проведення першої сесії о 23:55 22 листопада. 

24 листопада вранці начальник управління “Секретаріату ради” Юрій Лукашевський написав на своїй сторінці у соціальній мережі: “Такий вигляд зараз має сесійна зала. Як бачите, відсутні крісла, монітори, частина техніки. Про такий стан було відомо голові ТВК і депутатам. Тому первинне рішення було провести 3 грудня. Крісла мають бути доставлені до 28 листопада, картки для голосування та система “Віче” до 2 грудня. Просто можна прийняти присягу з повагою до традицій та до вибору львів'ян, а можна так щоб позбавити місто мера! В кожного є свій особистий вибір і не кажіть потім, то не я, то так фракція вирішила!”

О 09:00 у сесійній залі розпочалося перше пленарне засідання першої сесії Львівської міської ради Львівської територіальної громади. Голова Львівської міської ТВК Ігор Сліпецький зачитав постанову комісії, озвучив список тих осіб, які надали письмову згоду стати депутатами та оголосив перше пленарне засідання відкритим. Присутні виконали Гімн України.

На ньому були присутні представники трьох з п’яти політичних партій “Європейська Солідарність”, “Варта” та ВО “Свобода”. Не було у сесійній залі кандидатів у депутати від Об'єднання “Самопоміч” та партії “Голос”. Оскільки на час проведення сесії ще триває повторний підрахунок голосів виборців за міського голову Львова, вона відбулася без Андрія Садового.

Присягу зачитав найстарший депутат Львівської міської ради Роман Грицевич від “Європейської Солідарності”. Її склали 34 осіб із обраних 64 депутатів.

Під час засідання також було обрано тимчасову президію Львівської міської ради. До її складу увійшли: Петро Адамик (“Європейська Солідарність”), Юрій Мартинюк (“Варта”), Любомир Мельничук (ВО “Свобода”). Також запропоновано за згодою до неї включити Романа Федишина (Об'єднання “Самопоміч”) та Віталія Троця (“Голос”). Члени президії мають склали порядок денний пленарного засідання наступної сесії та оприлюднити його. Опісля чого депутати знову зустрінуться у сесійній залі через 10 днів.

Згідно з частиною 6 статті 283 Виборчого кодексу України рішення територіальної виборчої комісії про реєстрацію депутата, сільського, селищного, міського голови оголошуються на пленарному засіданні відповідної сільської, селищної, районної у місті, міської, обласної ради, Верховної Ради Автономної Республіки Крим та є підставою для набуття повноважень, складення присяги депутата, сільського, селищного, міського голови.

Нагадаємо, повторне голосування з виборів міського голови Львівської територіальної громади відбулося 22 листопада. За попередніми даними опрацювання 99% протоколів про підрахунок голосів за Андрія Садового проголосувало 61,5 % виборців (141 605 голосів).

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)