Кандидат на посаду міського голови Чернівців від “Команди Михайлішина” та чинний депутат міської ради від “Рідного міста” Віталій Михайлішин 23 листопада на сесії Чернівецької міської ради ініціював рішення про виділення грошей малозабезпеченим чернівчанам. Депутати проголосували за таке рішення. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Відповідно до змін та доповнень муніципальної програми “Захист” усім малозабезпеченим мешканцям Чернівців роздаватимуть по 1000 гривень допомоги. Таке рішення прийняла 23 листопада Чернівецька міська рада, каденція якої завершується. Ініціатором рішення став кандидат на посаду міського голови та чинний депутат Віталій Михайлішин.

Щоб спростити порядок виплати коштів, Віталій Михайлішин під час сесії запропонував видавати кошти за заявою від малозабезпечених чернівчан. Це може свідчити про ймовірний піар за рахунок коштів бюджету міста.

У штабі “Команди Михайлішина” відмовилися коментувати цю ситуацію й аргументували тим, що питання розподілення коштів міського бюджету стосується виключно депутатської діяльності Віталія Михайлішина. Із самим кандидатом в очільники Чернівців не вдалося сконтактувати.

Варто зазначити, що використання свого політичного становища чи зв’язків, аби поліпшити позицію на виборах політичними силами, партіями чи кандидатами вважається залученням адміністративного ресурсу. Проте не всі прояви адмінресурсу є порушенням українського виборчого законодавства, інколи це порушення міжнародних стандартів ведення агітації та виборчої кампанії.

 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.