На виборчу дільницю №121276 (пр. П. Калнишевського, 27, ПК «Металургів») спостерігач ОПОРИ викликав поліцію через загрозу своїй безпеці.

Як повідомляла ОПОРА раніше, на ВД №121276 у жінки, яка фотографувала свій бюлетень, голова ДВК забрала заповнений бюлетень. Бюллетень так і не був  ані опущений до виборчої скриньки, ані погашений.  

Через це спостерігач ОПОРИ викликав поліцію. Натомість члени ДВК проголосували за видалення спостерігача ОПОРИ із засідання. При цьому, поки він чекав на постанову про видалення, йому фізично перешкоджали знімати відео. До того ж, на виборчу дільницю обмежили доступ правоохоронцям, їм не відкривали двері.

Тільки після того, як приїхав другий наряд поліції, правоохоронців впустили на дільницю. З’ясувалося, що члени комісії неналежним чином оформили документи про видалення спостерігача ОПОРИ – замість постанови йому видали копію протоколу.

При підрахунку голосів на виборчій дільниці в день повторного голосування мають право бути присутніми без дозволу чи запрошення відповідної комісії офіційні спостерігачі від громадських організацій відповідно до ч.8 ст.36 Виборчого кодексу України. Водночас, виборча комісія може прийняти мотивоване рішення про позбавлення права присутності на своєму засіданні кандидата на відповідних виборах, його довіреної особи, уповноваженого представника партії (організації партії), офіційного спостерігача, представника засобів масової інформації або особи, зазначеної у частині дев’ятій цієї статті, якщо вони неправомірно перешкоджають його проведенню. Таке рішення приймається не менше ніж двома третинами голосів від складу комісії (частина 10 статті 36 ВКУ). Також варто зазначити, що відповідно статті 157 Кримінального кодексу України перешкоджання діяльності офіційного спостерігача при виконанні ними своїх повноважень чи здійсненні своїх прав, поєднані з обманом або примушуванням,  карається обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)