В день повторного голосування за кандидатів на посаду міського голови Бердянська до однієї з ДВК  завітала особа, яка представилася новою членкинею комісії за заміною. При цьому вона не мала при собі документів, що уповноважували її в цьому статусі. У зв’язку з цим громадянку не допустили до роботи у складі комісії.

Ввечері, напередодні 22 листопада, один з членів місцевої ДВК №230672 повідомив голові ДВК Інні Щетиніній, що за станом здоров’я не зможе продовжити роботу. Цього ж дня пані, яка представилася членкинею міської ТВК на ім’я Рита, сповістила в телефонній розмові, що вранці за заміною в ДВК буде включений новий член.

22 листопада перед ранковим засіданням ДВК до неї завітала особа, яка представилася членкнею комісії згідно із заміною. Ця громадянка не змогла надати посвідчення та інші супутні документи від Бердянської міської ТВК, що засвідчують законність включення її до роботи в комісії.

Голова ДВК з дільниці № 230672 Інна Щетиніна прокоментувала ОПОРІ ситуацію: «Після цього мені знову зателефонувала ця Рита, член ТВК, і говорить: «На якій підставі ви зараз вигнали людину, яка зайшла до вас на заміну?». Я на це їй відповіла, що за законом людина, яка немає посвідчення, що вона член ДВК, не має права бути на голосуванні. На що вона сказала: «Зараз ми все зробимо. І мокру печать і список з її прізвищем». Протягом 30 хвилин приходить ця жінка, прізвище її Шевченко, від штабу «Слуги народу» і говорить: «Ось, я принесла вам список зі складом комісії, що ТВК мені видала». Я у неї запитую: «Де підпис секретаря в цьому списку? Тут лише стоїть мокра печать і підпис голови. Й покажіть мені постанову засідання ТВК, на якому ви затверджені в нашу комісію».

Голова ДВК додала, що особа не змогла відповіді на ці запитання. В Бердянській міській ТВК озвучені запитання також проігнорували та відправили пані на прізвище Шевченко додому.

Відповідно до частини 4 статті 37 Виборчого кодексу України постанова, прийнята виборчою комісією, не пізніше 11 години наступного дня після її прийняття, а прийнята напередодні дня голосування, у день голосування та під час підрахунку голосів, встановлення підсумків голосування, - не пізніш як через чотири години після завершення засідання виборчої комісії вивішується для загального ознайомлення на стенді офіційних матеріалів комісії, облаштованому у приміщенні комісії у місці, вільно доступному для відвідувачів. Копія постанови, прийнятої виборчою комісією, засвідчена головою виборчої комісії чи його заступником і секретарем виборчої комісії та скріплена печаткою виборчої комісії, видається суб’єкту виборчого процесу, якого вона стосується, на його вимогу не пізніше ніж через чотири години після її прийняття, а копія постанови, прийнятої напередодні дня голосування та в день голосування, - невідкладно.

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)