Громадянська мережа ОПОРА проводить кампанію спостереження за повторним голосуванням на виборах міських голів у 11 містах: Бердянськ (Запорізька область), Дніпро, Дрогобич (Львівська область), Львів, Миколаїв, Нікополь (Дніпропетровська область), Полтава, Рівне, Слов'янськ (Донецька область), Ужгород, Черкаси. У день голосування, 22 листопада, на дільницях присутні майже 300 спостерігачів мережі. ОПОРА оперативно готує новини та висвітлює події дня голосування (Регіональні новини). Тут пропонуємо дайджест найцікавіших випадків станом на 12:00.

  • Недопуск спостерігачів

У Миколаєві спостерігач ОПОРИ не зміг потрапити у приміщення виборчої дільниці. Комісія обмежувала право спостерігача на спостереження за підготовчим засіданням, він не мав змоги спостерігати за відкриттям сейфу з бюлетенями.

В Ужгороді спостерігача ОПОРИ члени дільничної виборчої комісії намагалися не впустити на засідання комісії у приміщення виборчої дільниці. Небажання впускати спостерігача ОПОРИ члени ДВК мотивували тим, що на його посвідченні офіційного спостерігача не зазначено дату його видачі. Однак саме таке посвідчення спостерігачу видала Ужгородська міська територіальна виборча комісія, на посвідці  є підпис голови та печатка Ужгородської міської територіальної виборчої комісії.

  • Флешмоби та смс із закликами до виборців

У Миколаєві підприємці, комунальна установа та інтернет-видання оголосили флешмоб у Facebook та Instagram, головною метою якого є підвищити явку миколаївців на виборчих дільницях. За фото на дільницях та відео в сторіс обіцяють подарунки.

У Слов'янську на виборчих дільницях виборці фотографуються біля скриньок, беручи участь у розіграші  iPhone 12. Напередодні «другого туру» громадська організація «Платформа Ініціатив «Теплиця» оголосила конкурс: мешканцям необхідно взяти участь у голосуванні та зробити селфі біля скриньок.

У Полтаві члени ДВК та виборці отримують СМС із закликом не йти на вибори. Номер відправника — невідомий.

  • Фотографування виборчих бюлетенів

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували низку випадків фотографування бюлетенів виборцями на дільниці. Зокрема, у Львові виборець сфотографував виборчий бюлетень у кабінці для голосування. Про цей інцидент члени дільничної виборчої комісії одразу повідомили у поліцію. Правоохоронці опитали очевидців і склали протокол про порушення.

У Дніпрі також відомо про такі інциденти: виборчиня видалила з телефону фотографію бюлетеня на прохання голови комісії, її відпустили без пояснень, а на іншій дільниці на виклик приїхали чергові поліцейські, які взяли пояснення у виборця.

  • Робота виборчих комісій

У Львові на ранковому засіданні секретарка дільничної виборчої комісії викреслила ручкою із списку виборців трьох осіб, які мали б проголосувати на цій ДВК. Члени комісії розповіли, що комісія отримала повідомлення з Державного реєстру виборців про вилучення цих виборців.

На двох дільницях у Львові члени комісій не вели протокол на ранковому засіданні.

У Рівному на іншій виборчій дільниці спостерігачі ОПОРИ зафіксували, що у приміщенні для голосування присутні по двоє спостерігачів від кандидатів на посаду міського голови Рівного. Однак допустима кількість спостерігачів від кандидата, яка одночасно може перебувати у приміщенні дільниці – один. Після зауваження, спостерігачі від кандидатів, які не могли перебувати на дільниці, покинули приміщення.

У Дніпрі членкиня ДВК підписувала протокол про підрахунок голосів під час голосування.

ОПОРА відстежує також і політичну агітацію в соціальних мережах у день голосування. Оскільки, попри законодавчу заборону, трансляція оплачених постів, які можуть вплинути на вибір виборця, продовжується і в день голосування. Приклади такої публікуємо в цьому матеріалі.

На зв'язку з експертами Центрального офісу спостерігачі з Дніпра, Миколаєва та Ужгорода.

Це відео також доступно для перегляду в Facebook

Аналіз ОПОРИ засвідчує початок роботи ДВК в день повторного голосування без суттєвих організаційних проблем, але з окремими процедурними порушеннями. Процес голосування забезпечується повноважними ДВК, незважаючи на подальше посилення пандемії і низьку фінансову мотивацію членів комісій виконувати свої повноваження. Перші оцінки ОПОРИ щодо початку голосування та проведення підготовчого засідання можна прочитати тут.

Помітили порушення – дзвоніть 102. Або ж повідомляйте спостерігачам ОПОРИ