Facebook, YouTube, Telegram та інтернет-видання є місцями, де можна зустріти найбільше чорного піару стосовно кандидатів на посаду очільника Полтави. Причому деякі канали та групи для поливання брудом створені менше місяця тому. ОПОРА проаналізувала негативні матеріали про Сергія Іващенка та Олександра Мамая напередодні повторного голосування.

Олександр Мамай: згадки про політичне минуле та критика від «Рідного міста»

Активну контрагітаційну роботу проти Олександра Мамая («За майбутнє») ведуть представники партії «Рідне місто», яка нещодавно зробила заяву про підтримку кандидата Сергія Іващенка. Критика у бік Мамая з боку представників політсили найчастіше лунає з двох майданчиків: Facebook та Youtube. На першій платформі створена сторінка, на другій — канал під назвою «НеМамай — ніколи знову. Полтава». 

На сторінці, створеній 28 жовтня 2020 року — 826 підписників.  Олександру Мамаю, в основному, пригадують «гріхи» минулих каденцій. Окремі критичні матеріали оформлені у вигляді анімаційних кліпів. Найпопулярніший «Мамай — МАФіозі» за тиждень набрав майже 66 тис. переглядів, адже відео активно рекламується.

Ідентичний контент публікується і на каналі «НеМамай — ніколи знову. Полтава» у Youtube. Він створений 2 листопада цього року, проте має вже майже 440 тис. переглядів при 261 підписнику. Найпопулярнішим тут нині є відео «Мамай — полтавський МАФіозі», яке за тиждень набрало 93 тис. переглядів.

Дістається Олександру Мамаю і на сайтах. Є навіть іменні, наприклад, mamai.net, де теж публікується негатив про колишнього очільника Полтави. Саме це видання оплачує рекламу публікацій зі сторінки НеМамай — ніколи знову. Полтава» у Facebook. Примітно, що статті, розміщені на сайті, можна знайти і на сторінках місцевого інтернет-видання.

Не бракує критики у бік висуванця від «За майбутнє» і на сторінках інших місцевих інтернет-видань. Наприклад, «Коло».

Критично до Олександра Мамая висловлюються і місцеві лідери думок. Наприклад, підприємець Сергій Клочков, громадська активістка та політикиня Юлія Городчаніна тощо.

Крім того, днями у соціальних мережах оприлюднили адреси та номери телефонів людей, яких кандидат Олександр Мамай начебто підкупив. У базі — дані близько 34 тис. полтавців, яких команда політика могла фінансово стимулювати. Офіційних коментарів з приводу ситуації представники кандидата не надали. А на телеграм-каналах в оприлюднені інформації звинуватили команду іншого учасника повторного голосування — Сергія Іващенка.

«На даний час встановлено, що частина відомостей з телефонами та адресами полтавців не відповідають дійсності. Працівники районних підрозділів міста опитали кілька сотень людей із вказаного списку, більшість з яких – пенсіонери. Також є дані померлих та зниклих безвісти. Поліція продовжує комплекс запланованих заходів для прийняття правового рішення.» — йдеться у повідомленні відділу комунікацій ГУ Національної поліції Полтавської області.

Сергій Іващенко: образи від ботів та провокації поза мережею 

Найбільше бруду, спрямованого у бік висуванця від «Слуги народу», можна знайти у соціальних мережах та месенджерах. У Facebook агітацією проти кандидата активно займаються зі сторінок ботів, котрі паралельно агітують за Олександра Мамая. Наприклад, на сторінці користувача на ім’я «Виталий Пестов» більшість дописів стосуються того, який поганий Сергій Іващенко. 

 Решта публікацій, зроблених користувачем, розповідає про те, що у 2 турі підтримувати варто саме Олександра Мамая («За майбутнє»).

Про те, що сторінка «Виталий Пестов» може бути ботом, свідчить повна відсутність у профілі особистих фотографій власника. Для поширення чорного піару проти Сергія Іващенка акаунт використовує не лише власний життєпис, але й спеціально створені групи. Наприклад, «Вільна Полтава». Група створена 26 вересня 2020 року, має понад 1200 учасників. Адмініструє її той-таки «Виталий Пестов», а левова частка контенту — негативні дописи про кандидата на посаду Полтавського міського голови від «Слуги народу», розбавлені агітацією за Олександра Мамая.

 Крім того, окремі користувачі, сторінки яких схожі на фейкові, дописують негативні коментарі під постами на сторінках Сергія Іващенка.

 

Поширюють критичні до Сергія Іващенка дописи і реальні соратники Олександра Мамая, які публічно підтримують кандидата на посаду Полтавського міського голови. Наприклад, колишній кандидат у депутати Подільської районної у м. Полтава ради від партії «За майбутнє» Максим Малько.

Та місцем, де висуванцю від «Слуги народу» перепадає найбільше, є телеграм-канал «Х**вая Полтава». На ньому — 12,2 тис. підписників, а більшість контенту останнім часом — нищівна критика Іващенка з використанням нецензурних слів.

Команда кандидата свого часу заявляла і про фейкові акаунти Сергія Іващенка, начебто створені в окремих месенджерах для його дискредитації. Також на сторінці Сергія Іващенка 13 листопада з’явився допис про те, що «політичні шахраї» масово заклеюють двері під’їздів листівками із зображенням кандидата, щоб налаштувати виборців проти Іващенка. Хто це робив насправді, наразі не відомо.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт |Фейсбук |Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)