Закарпатська обласна територіальні виборча комісія зареєструвала депутатами Закарпатської обласної ради перших 18 осіб, серед них обраний від партії “Слуга народу” чинний голова Закарпатської ОДА Олексій Петров та обраний від партії “КМКС” Партія угорців України” перший заступник голови Закарпатської облради Йосип Борто. Обрана в облраду від партії “Європейська солідарність” народна депутатка України Іванна Климпуш-Цнцадзе він свого мандату  відмовилася. Про це повідомляє спостерігач Громадянської мережі ОПОРА із засідання обласної ТВК, що відбулося 16 листопада.

Серед кандидатів, які вже зареєстровані депутатами Закарпатської обласної ради каденції 2020-2025 років – чинний голова Закарпатської обласної державної адміністрації Олексій Петров, який був “кандидатом №1” у списку  «Слуга народу», перший заступник голови Закарпатської обласної ради Йосип Борто, який повторно обраний від партії «КМКС «Партія угорців України».

Натомість чинна народна депутатка від політсили «Європейська солідарність» Іванна Климпуш-Цинцадзе, яка була першим номером у єдиному виборчому списку, відмовилася від мандату депутатки обласної ради.

Як стало відомо ОПОРІ на засіданні Закарпатської обласної територіальної виборчої комісії 16 листопада депутатами зареєстрували Михайла Лабу («Слуга народу»), Йосипа Фізеші («Рідне Закарпаття»), Юдіту Петеі («КМКС «Партія угорців України»), Ілдику Орос («КМКС «Партія угорців України»), Зою Темнохудову («Опозиційна платформа – За життя»), Йосипа Борто («КМКС «Партія угорців України»), Лівію Балог («КМКС «Партія угорців України»), Єлизавету Біров («КМКС «Партія угорців України»), Олексія Петрова («Слуга народу»), Едгара Токаря («Слуга народу»), Наталію Штефуцу («Слуга народу»), Наталію Шетелю («Рідне Закарпаття»), Миколу Дербака («Слуга народу»), Мирослава Щербея («Опозиційна платформа – За життя»), Мирослава Білецького («Рідне Закарпаття»), Володимира Чубірка («Рідне Закарпаття»), Івана Чубирка («Опозиційна платформа – За життя»), Василя Крулька (ВО «Батьківщина»).

Під час засідання Закарпатської обласної територіальної виборчої комісії стало відомо, що на 16 листопада із тих кандидатів, які пройшли до ради, 4 особи відмовилася отримувати депутатські мандати в обласні раді. Крім згаданої Іванни Климпуш-Цинцадзе, від мандату відмовився Іван Дрогобецький («Опозиційна платформа – За життя», є чинним головою Полянської громади), Володимир Симулик («Рідне Закарпаття»), Валентина Божук («Рідне Закарпаття»).

Натомість на місця цих людей визнали обраними наступних у списку кандидатів: Миколу Сличка («Європейська солідарність»), Альону Танчук («Опозиційна платформа «За життя»), Івана Матрунича («Рідне Закарпаття»), Вікторію Михей («Рідне Закарпаття»).

Відповідно до частини 1 статті 283 Виборчого кодексу особа, обрана депутатом Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласної, районної, міської, районної у місті, сільської, селищної ради, сільським, селищним, міським головою, для її реєстрації зобов'язана подати до територіальної виборчої комісії з відповідних місцевих виборів протягом двадцяти днів з дня офіційного оприлюднення результатів виборів заяву про реєстрацію її депутатом, сільським, селищним, міським головою, а у разі наявності в неї іншого представницького мандата - копію зареєстрованої заяви про припинення дії іншого представницького мандата, поданої відповідно до Верховної Ради України, Верховної Ради Автономної Республіки Крим або відповідної місцевої ради.

Особа, обрана депутатом Верховної Ради Автономної Республіки Крим, сільським, селищним, міським головою, також подає документ про звільнення з роботи (посади), припинення діяльності, несумісної з депутатським мандатом депутата Верховної Ради Автономної Республіки Крим, посадою сільського, селищного, міського голови.

У разі якщо така особа не займає посаду, не здійснює діяльність, яка несумісна з відповідним депутатським мандатом, посадою сільського, селищного, міського голови, та/або у разі відсутності у неї іншого представницького мандата, про це зазначається в заяві про реєстрацію.

Згідно з частиною 3 статті 283 Кодексу у п'ятиденний строк з дня отримання документів, визначених частиною першою цієї статті, територіальна виборча комісія приймає рішення про реєстрацію депутата, сільського, селищного, міського голови

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.