На Донеччині у міські ради Краматорська та Слов’янська у депутатському корпусі найбільше мандатів отримав осередок політичної партії “Опозиційна платформа - За життя” - понад 36% голосів. Такі дані оприлюднили на  офіційних сайтах місцевих рад. ОПОРА дослідила списки депутатів, які сформують депутатський корпус міської ради.

У Краматорську до місцевої ради обрано 42 депутати. Із списків від 12 поданих осередків політичних партій, до ради за підсумками голосування пройшли 6 політичних партій. У голосуванні взяли участь 41 111 особа, бюлетенів, що не підлягають врахуванню не виявлено. Найбільшу кількість мандатів у міській раді отримали представники осередку політичної партії “Опозиційна платформа - За життя” - 14 мандатів. Місцева організація політичної партії “Партія Максима Єфімова “Наш Краматорськ” отримала 12 мандатів, “Партія миру та розвитку” - 5 мандатів. “Європейська солідарність” та “Слуга народу” отримали по 4 мандати відповідно, а “Партія Шарія” - 3. 

Загальний розподіл голосів за результатами місцевих виборів у Краматорську міську раду наступний:

  • “Опозиційна платформа - За життя” - 36,77%;
  • “Партія Максима Єфімова “Наш Краматорськ” - 29,03%;
  • “Партія миру та розвитку” - 12,01%;
  • “Європейська солідарність” - 6,97%;
  • “Слуга народу” - 8,66%;
  • “Партія Шарія” - 6,57%.

Бар’єр у 5% за результатами виборів до міської ради Краматорська не подолали осередки політичних партій ВО ”Батьківщина”, “За майбутнє”, “Демократична сокира”, “Наш край”, “Перемога Пальчевського”, “Голос”. 

Гендерний розподіл серед новообраних депутатів представлений наступним чином: із загальної кількості (42 особи) - 9 жінок та 33 чоловіки. 

У Слов’янську участь у голосуванні взяли 27 665 осіб, 17762 бюлетені були визнані недійсними. До міської ради було обрано 38 депутатів від 6 осередків партій, серед яких найбільшу кількість мандатів, як і у Краматорську, за результатами голосування найбільше мандатів отримав осередок політичної партії “Опозиційна платформа - За життя” - 14 мандатів. По 6 мандатів отримали політичні сили “Опозиційний блок” та “Слуга народу”, 5 і 4 мандати відповідно отримали “Партія миру та розвитку” та “Наш край”, “Європейська солідарність” отримала 3 мандати. Результати голосування наступні:

  • “Опозиційна платформа - За життя” - 38,06%;
  • “Опозиційний блок” - 16,35%;
  • “Слуга народу” - 16,12%;
  • “Миру та Розвитку” - 12,78%;
  • “Наш край” - 9,36%;
  • “Європейська солідарність” - 6,05%.

З тих осередків політичних партій, які балотувалися, бар’єр у 5% не змогли подолати ВО ”Батьківщина” та “За майбутнє”.

Стосовно гендерного балансу в новоствореній Слов’янській міській раді розподіл наступний: із загальної кількості (38 осіб) до складу увійшло 11 жінок та 27 чоловіків. 

Згідно з частиною 1 статті 256 Виборчого кодексу України виборча комісія Автономної Республіки Крим, обласна, районна, районна у місті, міська, сільська, селищна виборча комісія на своєму засіданні на підставі протоколів про підсумки голосування в межах територіальних виборчих округів з відповідних місцевих виборів (у тому числі з позначкою «Уточнений») не пізніш як на дванадцятий день після дня голосування встановлює результати виборів депутатів у єдиному багатомандатному виборчому окрузі, про що складає протокол про результати виборів.

Як зазначено в частині 1 статті 282 Виборчого кодексу України, територіальна виборча комісія з відповідних місцевих виборів не пізніш як на п’ятий день з дня встановлення результатів виборів офіційно оприлюднює шляхом опублікування у відповідних місцевих друкованих засобах масової інформації результати виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласної, міської, районної в місті, районної, селищної, сільської ради, сільських, селищних, міських голів, а також розміщує їх на офіційному веб-сайті комісії чи відповідної ради (за наявності), регіонального, територіального представництва Центральної виборчої комісії (у разі їх утворення).

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.
 
Громадське спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.