Протягом 15 листопада до поліції Українки, що на Київщині, надійшло 20 повідомлень щодо порушення виборчого процесу. Станом на 18:00 у місті Українка складено один адмінпротокол та відкрито одне кримінальне провадження. Про це повідомляє речниця поліції Київської області.

Порвав виборчий бюлетень і постане перед судом. Раніше ОПОРА повідомляла про те, що на дільниці №320772 в Українці Київської області виборець сфотографував бюлетень, а коли спостерігачі намагалися затримати порушника, той порвав бюлетень.

Щодо цього випадку ОПОРА взяла коментар у речниці поліції Київської області. «Стосовно хлопця, що знищив бюлетень на виборчій дільниці, поліція склала адміністративний протокол за статтею 212-23 КУпАП», - прокоментувала Віталія Горохольська.

Поза тим, пані Віталія розповіла про відкрите кримінальне провадження щодо підробки виборчої документації. «До поліції надійшло повідомлення, що на одній з виборчих дільниць міста Українка відбувається порушення виборчого процесу. По прибутті на місце події, поліція затримала порушника, яким виявився чоловік, 36 років, житель села Халеп’я. Затриманий підозрюється у тому, що завідома він незаконно виготовив бюлетені з метою використати їх у день голосування, коли обиратимуть міського голову Українки. Потім підроблені бюлетені чоловік віддав потенційним виборцям, щоб ті кинули у скриньки, за що пообіцяв їм 100 гривень. За даним фактом поліція відкрила кримінальне провадження за частиною 2 статті 158-3 Кримінального кодексу України», - розповіла речниця поліції Київської області.

Відповідно до частини 2 статті 158-3 Кримінального кодексу України підробка або незаконне виготовлення виборчої документації, документації референдуму, використання або зберігання незаконно виготовленої чи підробленої виборчої документації, документації референдуму, а так само включення до виборчої документації чи документації референдуму завідомо недостовірних відомостей - караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.