У місті Українка, що на Київщині, на виборчих дільницях №320767, №320774, №320772, №320748 спостерігачі ОПОРИ фіксують недостатнє забезпечення виборчих дільниць скриньками для голосування. На спецдільниці №320774 відсутні кабінки для голосування.

Як повідомляють спостерігачі ОПОРИ, на деяких виборчих дільницях міста Українки замало стаціонарних та переносних скриньок для голосування. Так, на дільниці №320767 (велика дільниця) наявні лише 2 стаціонарні та 1 переносна скриньки для голосування.

На дільниці №320772 (велика) – 4 стаціонарні скриньки. Однак відповідно до законодавства на великих виборчих дільницях має бути щонайменше 6 стаціонарних скриньок для голосування.

На виборчій дільниці №320748 (середня) 3 стаціонарні скриньки. Поза тим відповідно до норм Виборчого кодексу України, середня дільниця має бути забезпечена щонайменше 4 стаціонарними скриньками для голосування.

На спецдільниці №320774, де до списків виборців включені лише 3 особи, стаціонарні скриньки та кабінки для голосування взагалі відсутні.

Нагадаємо, органи державної влади, органи місцевого самоврядування, їх посадові та службові особи, а також державні підприємства, установи і організації зобов'язані створювати належні умови для здійснення виборчими комісіями їхніх повноважень (частина 11 статті 33 ВК). Відповідно до п. 1 частини 1 статті 61 ВК місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування зобов'язані надавати комісіям необхідні приміщення для організації їх роботи та проведення голосування відповідно до вимог цього Кодексу та нормативів облаштування таких приміщень, встановлених Центральною виборчою комісією.

Відповідно до частини 6 статті 62 Виборчого кодексу України кожна виборча дільниця забезпечується необхідною кількістю виборчих скриньок - стаціонарних (великих) та переносних (малих). Для голосування використовуються виборчі скриньки, виготовлені з прозорого матеріалу за розмірами, встановленими Центральною виборчою комісією. Мала виборча дільниця повинна мати не менше двох стаціонарних виборчих скриньок, середня - не менше чотирьох стаціонарних виборчих скриньок, велика - не менше шести стаціонарних виборчих скриньок. Кожна виборча дільниця повинна мати не менше двох переносних виборчих скриньок. Стаціонарні виборчі скриньки розміщуються у приміщенні для голосування таким чином, щоб виборці при підході до них мали можливість проходити через кабіни для таємного голосування.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.