На ранковому засіданні 13 листопада у Краматорський ТВК відбулася передача бюлетенів для голосування дільничним виборчим комісіям, але з конфліктом між членами ТВК та викликом поліції. ОПОРА з’ясувала обставини цієї ситуації. 

На засіданні 13 листопада зібрався кворум, 14 членів  ТВК були присутні. Але 6 членів комісії були проти того, щоб передавати дільничним комісіям Краматорська бюлетені, що були отримані 11 листопада. Причиною відмови окремих членів ТВК стала підозра в наявності порушень під час виготовлення та передачі бюлетенів. 

Голова ТВК Роман Байрак перед початком процесу передачі бюлетенів поставив питання на голосування, під час якого окремі члени комісії були проти передачі бюлетенів.  Голова комісії під час відеотрансляції зазначив, що він не може дозволити тим, хто проти передачі, зірвати виборчий процес,  прийняв рішення все ж таки видавати бюлетені, та викликав поліцію з приводу саботажу роботи комісії окремими членами  ТВК. 

Оксана Петренко, членкиня  Краматорської ТВК, яка була серед тих, хто відмовився голосувати за передачу бюлетенів до ДВК, у свою чергу в коментарі ОПОРІ пояснила свою позицію: “Ми відмовились, тому що вважаємо, що бюлетені виготовлені  з грубим порушенням законодавства, а саме Виборчого кодексу та відповідної постанови ЦВК №330 від 3 жовтня 2020 року. При призначенні підприємства-виготовника були порушення, це було зроблено не через “Прозорро”. Також не були встановлені ступені захисту, які повинні відповідати законодавству. Ми просили вказати хоча б номери дільниць, серійний номер, але в цьому було відмовлено, про що є рішення нашої комісії з відповідною постановою. Заяви подавали колегіально, озвучували на засіданні. Сьогодні, коли засідання розпочалось, кворум був 14 осіб, частина відмовилася, рішення було не прийнято. Незважаючи на це, голова все одно почав видачу бюлетенів”. 

11 листопада юристка Краматорської міської виборчої комісії Ольга Ворощук на своїй сторінці у фейсбук у дописі повідомила наступне: “Окремі члени ТВК, а саме ті, що включені за поданням Європейської солідарності, Батьківщини, Голосу, тобто всі ті, хто так чи інакше підтримують кандидата на посаду міського голови Панкова Андрія Вікторовича, систематично зривають засідання ТВК.  Зазначене унеможливлює проведення замін членів ДВК, реєстрацію офіційних спостерігачів. Знаючи про те, що вчора і сьогодні до порядку денного включене питання отримання бюлетенів вони ні вчора, ні сьогодні не з'явились в засідання. Для того щоб не зірвати виборчий процес, у супроводі поліцейських, спостерігачів та довіреної особи  Андрія Панкова, АБСОЛЮТНО У ЗАКОННИЙ СПОСІБ всі присутні члени ТВК направились для отримання виборчих бюлетенів”. 

Валерія Осипець, прес-офіцерка Краматорського відділу поліції у коментарі ОПОРІ підтвердила факт звернень вранці 13 листопада, які надійшли від членів Краматорської ТВК, та виїзду на місце подій представників правоохоронних органів.  Також вона зазначила, що наразі проходить перевірка ситуації, що склалася, але видача бюлетенів триває згідно з встановленим графіком. 

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Донецькій області, зазначає: “В Краматорській міській ТВК склалася суперечлива ситуація. Бюлетені замовили в типографії «Печатный дом», якою керує Юрій Мельник. За словами члена Краматорської міської ТВК від "Голосу" В'ячеслава Бєляєва, частина членів Краматорської міської ТВК хотіли друкувати бюлетені через систему ProZorro. Хоча в законі обмеження щодо вибору типографії відсутні - ч. 2 ст. 242 Виборчого кодексу. Договір на друк бюлетенів все одно був укладений з типографією “Печатный дом”. Водночас, за словами члена ТВК Оксани Петренко, частина членів комісії не може отримати цей договір для ознайомлення.

У п’ятницю, 13 листопада, 6 з 14 присутніх на засіданні членів територіальної комісії були проти передачі виборчих бюлетенів до ДВК. Вони аргументують це відсутністю надрукованих номерів виборчих дільниць. Хоча це також спірне питання, адже згідно з ч. 10 ст. 242 Виборчого кодексу України допускається, що члени ДВК при прийнятті бюлетенів на своєму засіданні будуть проставляти на кожному виборчому бюлетені у визначеному місці номер виборчої дільниці та печатку ДВК. 

Згідно з ч. 2 ст. 240 Виборчого кодексу текст виборчих бюлетенів для голосування у відповідних виборчих округах затверджується відповідними територіальними виборчими комісіями не пізніш як за сімнадцять днів до дня голосування. Ступінь захисту виборчого бюлетеня встановлюється відповідною територіальною виборчою комісією у такий самий строк. Тобто ТВК як колегіальний орган мала не пізніш як за сімнадцять днів до дня голосування ухвалити відповідне рішення.

Вірогідно, що в ситуації з бюлетенями ще зарано ставити крапку. Оскільки поліцією зафіксовано повідомлення, що містить ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 158-3 Кримінального кодексу України, а саме - підробки та зберігання виборчої документації (виборчих бюлетенів на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року у місті Краматорськ) у період з 21:00 16 жовтня 2020 року по 07:00 17 жовтня 2020 в типографії в Краматорську по вулиці Олекси Тихого”.

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.
 
Громадське спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.