У листопаді волинські онлайн-ЗМІ чимало писали про кандидатів на посаду Луцького міського голови. Ігор Поліщук («За майбутнє») має у рази менше позитивних публікацій на свою користь, проте щодо нього у ЗМІ не вдалося знайти негативних новин. Натомість про Богдана Шибу (самовисування) частина ЗМІ писала у позитивному ключі, а ті, котрі присвятили увагу Ігорю Поліщуку – у негативному.

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА промоніторили волинські онлайн-видання і друковані газети та відшукали матеріали із ознаками реклами на користь обох претендентів на крісло міського голови Луцька, а також низку негативних публікацій стосовно Богдана Шиби.

Ігор Поліщук: або добре, або нічого

Про цього кандидата в онлайн-медіа було менше позитивних матеріалів, проте не було й критичних публікацій. Загалом матеріалів із ознаками рекламних виявили 9 – 2 сюжети та 7 друкованих публікацій (4 із яких позначені зірочкою, котрою в онлайн-виданнях прийнято маркувати матеріали, розміщені на комерційній основі).

Публікації стосувалися підтримки Ігоря Поліщука з боку лідерів думок, політсил, або ж  містили відеоролик із його зверненням, у котрому кандидат дякував за підтримку у першому турі та закликав проголосувати за нього й 15 листопада.

Писали про кандидата Ігоря Поліщука інформаційні агентства «Волинські Новини» та «ВолиньPost», видання «Під прицілом» та «ВолиньInfa».

Окрім того, телерадіокомпанія «Аверс» випустила відеоматеріали про кандидата. 5 листопада тут вийшов ролик про те, що Ігоря Поліщука підтримав луцький осередок ВО «Батьківщина». 12 листопада відбулася трансляція ролику «Ігор Поліщук: моя історія», у котрому кандидат розповідає про своє становлення як особистості.

Також «позитив» виявили й на шпальтах друкованого ЗМІ. Зокрема, у газеті «Твій вибір» за 5-11 листопада вийшов матеріал «7 причин голосувати за Ігоря Поліщука», а також тут розмістили звернення кандидата, в якому він закликає 15 листопада підтримати його кандидатуру.

Богдан Шиба: позитив в одних виданнях, негатив – у інших

На сторінках онлайн-видань протягом 1-12 листопада виявили 61 «позитивну» згадку про кандидата. Йдеться про матеріали, котрі містили його позицію щодо господарських питань життєдіяльності міста чи його коментарі щодо ініціатив чинної міської влади, висвітлювали його позиції з різних питань, а також були відповідями на критику з боку опонентів. Окрім того, сюди враховували публікації, у котрих різні персони заявляли про підтримку Богдана Шиби, акцентували на перспективах його роботи чи позитивних рисах.

Найбільшу кількість публікацій на користь цього кандидата опублікували в онлайн-версії газети «Волинь», а ще - в онлайн-виданнях «Район. Луцьк» та «Волинь. Правда». Також висвітлювали позиції кандидата  «t1.ua – Твій портал» та «ВолиньІnfa».

Водночас про кандидата вийшло 23 матеріали у критичному ключі. Новини, статті та сюжети розповідали про негативні моменти, часом у публікації додавали емоційно забарвлені слова. 10 матеріалів вийшло на сторінках інтернет-видання «Під прицілом» 9 – інформаційного агентства «Волинська Новини», 1 – в ІА «Волинь Рost» та ще 3 сюжети опублікувала телерадіокомпанія «Аверс». Публікації та сюжети в основному стосувалися діяльності Богдана Шиби як міського голови. Наприклад, в одному із сюжетів «Богдан Шиба – мер, якого освистали лучани», розповідає про події 2014 року (окрім сюжету, цього випадку стосувалися й дві новини).  Новина «Луцьк – лучанам»: як Шиба-мер за безцінь розпродав землю міста (відео)» розповідає про те, що за його головування чимало землі «з його легкої руки» потрапило у приватні руки тощо. Публікації також стосуються балотування Шиби у 2006 році, лізингової програми придбання транспорту, питання перенесення Центрального ринку за його головування, нібито обману щодо видачі квартири тощо.

Щодо друкованих ЗМІ, то у газеті «Волинь» за 5 листопада опублікували у рубриці «Політика» інтерв’ю «Я вже переможець, бо я – з лучанами», – кандидат на посаду мера Луцька Богдан Шиба». Ідентичний матеріал розмістили у газеті «Твій вибір» за 5-11 листопада. Проте тут також опублікували критичну публікацію «Лізинг від Богдана». Як Богдан Шиба загнав Луцьк у боргову яму».

У випуску «Твого вибору» за 12-18 листопада також вийшла публікація «Шиба вчергове збрехав: Бондарук виступив категорично проти нього» (до слова, аналогічні за змістом публікації виходили й у двох онлайн-ЗМІ) та великий матеріал «Від минулого Шиби до майбутнього Поліщука», де кандидатів протиставляють один одному – щодо Ігоря Поліщука описують позитив, натомість про Богдана Шибу – у ключі можливих проблем.

Відповідно до частини 1 статті 51 Виборчого Кодексу України передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукати виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата, партію – суб’єктів виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватись у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України.

У частинах 1, 3 та 5 статті 9 Закону України «Про рекламу» йдеться, що реклама має бути чітко відокремлена від іншої інформації, незалежно від форм чи способів розповсюдження, таким чином, щоб її можна було ідентифікувати як рекламу.  Інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи та який формує інтерес читачів до неї, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами». А прихована реклама забороняється.

Також відповідно до частини 4 статті 57 Виборчого Кодексу України засобам масової інформації, їх посадовим та службовим особам і творчим працівникам під час виборчого процесу у своїх матеріалах і передачах, не обумовлених угодами, укладеними відповідно до вимог частини третьої статті 55 і частини другої статті 56 цього Кодексу, забороняється агітувати за або проти кандидатів, партій (організацій партій), оцінювати їхні передвиборні програми або надавати їм перевагу в будь-якій формі.

 
 
Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.