Попри те, що від часу оголошення повторного голосування з виборів Одеського міського голови до дня голосування минуло 10 днів, обидва кандидати на цю посаду досить активно оплачували політичну рекламу у Facebook.

ОПОРА проаналізувала обсяг коштів, витрачених на платну рекламу у Facebook та відповідний контент за допомогою Бібліотеки реклами.

Кандидат

Сторінка кандидата

Витрати сторінки на рекламу 25.06.2019 – 09.11.2020

Витрати сторінки на рекламу 03.11.2020 – 09.11.2020

Геннадій Труханов

Геннадий Труханов

$1310

<$100

Микола Скорик

Наш мэр - Николай Скорик

$2339

$228

Николай Скорик

$5701

$1144

Зазначимо, що система не відображає точних даних про вартість реклами, якщо вона коштує менше $100.

У листопаді офіційна сторінка Геннадія Труханова розмістила шість рекламних постів. Один з них стосувався поточної діяльності кандидата як чинного міського голови і був присвячений ремонту Новощіпного ряду в Одесі. Інші п’ять мають рекламний характер, зокрема це відеоролики, на яких виборців закликають голосувати за кандидата Геннадія Труханова.

У Миколи Скорика є щонайменше дві офіційні сторінки, з яких ведеться платна реклама: «Николай Скорик» та «Наш мэр – Николай Скорик». Сумарно у листопаді на них розмістили 21 рекламний пост загальною вартістю понад $1300. Переважно пости закликають голосувати за кандидата Миколу Скорика, а також протиставляють його кандидату Геннадію Труханову та закликають «боротися з корупцією».

Крім того, один з постів посилається на дані начебто соціологічного опитування, згідно з яким перемогу у другому турі здобуде Микола Скорик.

Водночас ОПОРА зафіксувала оплачені рекламні пости з антипіаром проти обох кандидатів. Так, від імені сторінки «Моя Одесса» оплачено пости «Кто такой Николай Скорик», в якому містяться дані про начебто його причетність до шахрайських банківських оборудок та дестабілізації ситуації в Одеській області 2014 року. Сумарно таких постів розміщено три загальною вартістю близько $2000.

Водночас на цій же сторінці розміщено платний пост на підтримку «миру в Одесі», якій «потрібен Геннадій Труханов».

 

Крім того, сторінка «Одесский вестник» розмістила близько 20 рекламних постів загальною вартістю понад $800 з антипіаром на адресу Геннадія Труханова. Зокрема, йому закидають дружні стосунки з експрезидентом Петром Порошенком та начебто причетність до кримінальних справ, пов’язаних з наркоторгівлею.

Значну кількість рекламних постів ОПОРА зафіксувала і в популярних одеських Telegram-каналах. Зокрема, це інформація про підтримку кандидата Миколи Скорика колишнім народним депутатом Дмитром Голубовим, звинувачення Геннадія Труханова в причетності до обшуків в офісі Дмитра Голубова, «букмекерські ставки» на перемогу Миколи Скорика тощо, причому однакові пости були розміщені в різних каналах.

При цьому у каналах всеукраїнського рівня з’явилася інформація, яка, навпаки, містить жорстку критику Миколи Скорика, наприклад, звинувачуючи його в «націоналістичних зв’язках».

Нагадаємо, що відповідно до ч. 1 ст. 53, ч. 4 ст. 51 Виборчого кодексу України кандидат, партія (організація партії) - суб’єкти виборчого процесу можуть на власний розсуд здійснювати передвиборну агітацію, виготовляти матеріали передвиборної агітації за рахунок і в межах коштів свого виборчого фонду. Згідно з ч. 1 ст. 213 Кодексу Виборчого кодексу України організація партії, яка висунула виборчий список, кандидат у депутати, кандидат на посаду сільського, селищного, міського голови для фінансування своєї виборчої кампанії, в тому числі передвиборної агітації можуть утворити власний виборчий фонд.

Частина 2 та 3 статті 52 Виборчого кодексу України вказує, що агітація перед повторним голосуванням розпочинається з дня, наступного після дня призначення повторного голосування, і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем повторного голосування. Передвиборна агітація у період виборчого процесу поза строками, встановленими у цій статті, забороняється.

1 жовтня Центральна виборча комісія своєю Постановою № 324 затвердила форму звіту про надходження та використання коштів виборчого фонду кандидата в депутати, кандидата на посаду сільського, селищного та міського голови. За рішенням Центральної виборчої комісії у своїх фінансових звітах відтепер такі особи мають зазначати також і витрати на розміщення передвиборної агітації у мережі інтернет.

Нагадаємо, що Одеська міська територіальна виборча комісія призначила повторне голосування з виборів Одеського міського голови на 15 листопада.

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)