Напередодні повторного голосування за міського голову Кам’янця-Подільського на Хмельниччині поширюють інформацію про результати соціологічних опитувань, пов’язаних з виборами, не зазначаючи при цьому всіх необхідних відомостей, як того вимагає виборче законодавство. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

У неділю, 15 листопада, в Кам’янці-Подільському відбудеться повторне голосування за кандидатів на посаду міського голови, які набрали найбільше голосів виборців під час місцевих виборів 25 жовтня 2020 року, – самовисуванця Володимира Мельниченка та представника ВО «Свобода» Михайла Посітка. Наразі триває агітаційна кампанія кандидатів, у ході якої ОПОРА зафіксувала ознаки порушення вимог виборчого законодавства.

Інтернет-видання «Незалежний громадський портал» 11 листопада опублікувало матеріал «Володимир Мельниченко випереджає суперника, але за умови високої явки виборців», що має ознаки прихованої реклами на користь кандидата Володимира Мельниченка та контрагітації щодо його опонента Михайла Посітка. Так, у публікації, зокрема, зазначають, що Мельниченка «називають «своїм», «людиною слова», «господарником», «людиною сильної руки», «людиною конкретної дії», «порядною людиною», «патріотом України», «людиною з міцними зв’язками у столиці», «хорошим народним депутатом» і «відомим земляком, який багато робив і робить для Кам’янець-Подільського району». Про Посітка респонденти говорять значно менше і зміст висловів наступний : «молодий», «недосвідчений, а тому по іншому буде керувати», «навчиться за пару років і стане хорошим мером», «націоналіст», «свободівець», «екстреміст». Однак публікація не маркована належним чином. Позначка «PR» біля заголовку новини наявна лише на головній сторінці вебсайту.

У матеріалі наводять результати дослідження, яке проводив Інститут політичної соціології. «Опитування  проводилося вулицями міста у вигляді інтерв’ю з 3 по 10 листопада. Ініціатором виступив Інститут політичної соціології. Опитано 1450 чоловік, похибка складає 2,5%», – повідомляють в тексті. При цьому не вказують точного формулювання питань, способу формування соціологічної вибірки опитаних та замовників дослідження, хоча така вимога є в частині 2 статті 50 Виборчого кодексу України .

У агітаційному виданні із зображенням кандидата Володимира Мельниченка та з заголовком «Разом ми переможемо!», виготовленому на замовлення кандидата, як вказано у вихідних даних, опубліковано результати опитування Центру соціально-політичних досліджень «Агора» та результати опитування інтернет-видання «Vdalo.info». «Згідно з результатами незалежних соціологічних опитуваннь, у другому турі виборів на посаду міського голови Кам'янця-Подільського впевнено перемагає Володимир Мельниченко», – зазначають в агітці.

Водночас у виданні немає інформації, яку належить оприлюднювати разом із результатами опитувань. Наприклад, підсумки дослідження центру «Агора» опублікували без зазначення часу проведення опитування, території, яку воно охоплювало, розміру та способу формування соціологічної вибірки опитаних, методу опитування, точного формулювання питань, можливої статистичної похибки, замовників опитування.

За словами координатора спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області, відсутність відомостей, яких вимагає виборче законодавство при публікації результатів соціологічних опитувань, може свідчити про їх маніпулятивний характер.

У частинах 1-2 статті 50 Виборчого кодексу України визначено, що підприємства, заклади, установи та організації, що проводять опитування громадської думки, мають право оприлюднювати результати такого опитування, пов’язаного з виборами, з обов’язковим зазначенням часу його проведення, території, яку охоплювало опитування, розміру та способу формування соціологічної вибірки опитаних, методу опитування, точного формулювання питань, можливої статистичної похибки, замовників опитування. Інформаційні агентства, засоби масової інформації у разі поширення результатів опитування громадської думки, пов’язаного з виборами, зобов’язані зазначати повну назву організації, що проводила опитування, замовників опитування, а також інші відомості, зазначені у частині першій цієї статті. Дія положення цієї частини поширюється на випадки поширення засобами масової інформації, інформаційними агентствами результатів опитування громадської думки, пов’язаного з виборами, в мережі Інтернет.

Відповідно до частини 1 статті 51 Виборчого кодексу України передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата, партію (організацію партії) - суб’єктів виборчого процесу. 

Як зазначено в статті 1 Закону України «Про рекламу» політична реклама – це інформація у будь-якому вигляді, поширена в будь-якій формі, яка має на меті популяризацію діяльності політичної партії (організації партії), привернення уваги до діяльності політичної партії (організації партії) та її позиції щодо питань загальнодержавного (місцевого) значення. До політичної реклами належать також використання символіки або логотипів політичних партій (організацій партій), повідомлення про підтримку політичною партією (організацією партії) видовищних чи інших публічних заходів або привернення уваги до участі у таких заходах політичної партії (організації партії). У частині 3 статті 9 Закону України «Про рекламу» записано, що інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи та який  формує або підтримує обізнаність та інтерес читачів щодо цієї особи,  є рекламою і  має  бути  вміщений  під рубрикою «Реклама» або «На правах реклами».

Згідно з частиною 8 статті 51 Виборчого кодексу України політична реклама повинна бути відокремлена від інших матеріалів і позначена як така.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)