9 листопада Львівський окружний адміністративний суд відмовила кандидату у депутати Львівської міської ради від партії “Наш край” Євгенію Лозинському у задоволенні позову щодо визнання протиправними дії міської територіальної виборчої комісії і перевірки голоси виборців на 6 виборчих дільницях.

Нагадаємо, раніше ОПОРА писала про вимоги у позовній заяві Євгенія Лозинського.

Адвокат Євгенія Лозинського надав колегії суддів уточнену позовну заяву. У ній вказано, що начебто у копіях протоколів про підрахунок голосів, які є в розпорядженні позивача, дані не збігаються з тими, які є частиною протоколу Франківської та Личаківської районних ТВК про підсумки голосування. Мова йде саме про 6 дільничних виборчих комісій: №462051, №462061, №462063, №462077, №462087 і 461051.

На запитання відповідача та представників третіх сторін (5 партій, які пройшли у Львівську міську раду: “Європейська Солідарність”, “Голос”, “Варта”, ВО “Свобода”, Об’єднання “Самопоміч”) звідки у позивача надані, як докази, протоколи, захисник не зміг відповісти. Також захиснику Лозинського не було відомо чи мав Євгеній Лозинський, партія “Наш край” членів ДВК та спостерігачів на дільницях.

Представники Львівської міської ТВК, третіх сторін просили суд відмовити у задоволенні позову Євгенія Лозинського, оскільки наведені факти захисником позивача не впливають на результат волевиявлення виборців. Серед аргументів представники наводили те, що жоден із членів комісії не написав окрему думку щодо порушень, які могли б мати місце у роботі міської ТВК, про те, що кандидат балотувався у Залізничному районі Львова, а виявив неточності у протоколах дільничних виборчих комісій у Франківському та Личаківському районах міста Львова, про те, що Львівська міська ТВК не може проводити повторного перерахунку голосів на дільничних виборчих комісія і встановлює результати голосування на основі протоколів територіальних виборчих комісій у межах районів міста Львова, а не за протоколами дільничних виборчих комісій.

На судове засідання з'явилися свідки - голова Львівської міської територіальної виборчої комісії Ігор Сліпецький та член міської ТВК Ярослав Мандрук. Вони надали свої пояснення, як відбувалося встановлення результатів голосування Львівською міською ТВК, які члени і коли підписали протокол про підрахунок голосів.

Секретар Львівської міської ТВК Марта Стеблецька на засідання не з'явилася. Однак, Стеблецька надіслала в суд лист із таким змістом: “Даною заявою повідомляю, що жодна інформація стосовно обставин цієї справи мені невідома. Позивач безпідставно вказав мене як свідка”.

Секретар судового засідання повідомив, що інших свідків не вдалося повідомити про розгляд справи. Хтось не піднімав слухавки, в інших телефони були поза зоною досяжності.

Колегія суддів, вислухавши усі сторони, дослідивши надані докази у справі, вирішила повністю відмовити кандидату від партії “Наш край” Євгенію Лозинському у  задоволенні його позовної заяви.

Сам кандидат від партії “Наш край” Євгеній Лозинський, який позивається до Львівської міської територіальної виборчої комісії, на судове засідання не з’явився. Представник Лозинського зазначив, що чоловік доглядає за дитиною.

Зазначимо, що перед початком засідання під стінами Львівського окружного адміністративного суду відбулася акція. Близько двох десятків людей прийшли  з прапорами Об'єднання “Самопоміч” та плакатами з текстом “Слуги” змиріться! Це - Львів”.

Громадянська мережа ОПОРА зателефонувала до Євгенія Лозинського, щоб дізнатися, чи планує чоловік оскаржувати рішення Львівського окружного адміністративного суду в апеляційній інстанції. Спілкуватися телефоном Лозинський не захотів. Чоловік повідомив, що усю інформацію нададуть його юристи, однак, не зазначив, коли саме, і одразу поклав слухавку.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)