8 листопада Львівський окружний адміністративний суд розпочав розгляд позовної заяви кандидата у депутати Львівської міської ради від партії “Наш край” Євгенія Лозинського до Львівської міської ТВК. У суді Лозинський просить визнати протиправними дії міської ТВК і провести звірку протоколів на виборчих дільницях у двох територіальних виборчих округах міста Львова. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

7 листопада - це останній день для оскарження рішень Львівської міської ТВК щодо встановлення результатів виборів. Ввечері цього ж дня позовну заяву до Львівського окружного адміністративного суду подав Євгеній Лозинський.  У ній чоловік просить визнати протиправними дії Львівської міської ТВК щодо встановлення результатів виборів депутатів Львівської міської ради під час складення протоколу міською комісією від 2 листопада 2020 року “Про результати виборів депутатів Львівської міської ради”, зобов'язати Львівську міську ТВК здійснити встановлення результатів виборів депутатів Львівської міської ради, здійснивши дії відповідно до статті 256 Виборчого кодексу, усунувши всі неточності з урахуванням результатів підрахунку голосів виборців, що зафіксовані у протоколах дільничних виборчих комісій. А також допитати в якості свідків членів Львівської обласної територіальної виборчої комісії Романа Лозинського (ВО “Батьківщина”), Ярослава Мандрука (ВО “Батьківщина”) та секретаря Марту Стеблецьку (“Слуга народу”). 

Євгеній Лозинський вважає, що при складанні протоколу міською ТВК було порушено вимоги Виборчого кодексу. У позовній заяві кандидат наводить такі аргументи: впродовж 2 листопада голова Львівської міської ТВК не повідомляв усіх членів ТВК про те, що в цей день буде встановлено результати; станом на 20:39 були відсутні деякі члени комісії, а саме Марта Стеблецька, Іван Стеблецький, Руслан Фесенко і Дмитро Славський; наприкінці 2 листопада голова міської ТВК у телефонному режимі почав поспіхом зв'язуватися з членами комісії (однак, не з усіма) з метою їх повернення до приміщення виборчої комісії; в результаті чого протокол був підписаний лише 14 членами комісії близько 21:20; секретар Марта Стеблецька та Іван Стеблецький підписали вказаний протокол наступного дня, що суперечить частині 2 статті 256 Кодексу; крім того, у протоколі не зазначено причини відсутності підписів двох членів комісії; вищезгадані обставини підтверджують очевидці - члени комісії Роман Лозинський, Ярослав Мандрук, Марта Стеблецька та інші члени Львівської міської ТВК. З приводу цього факту поліція відкрила кримінальне провадження. Зазначимо, що ОПОРА раніше писала, що голова Львівської обласної територіальної виборчої комісії Андрій Лозинський звернувся у поліцію щодо роботи міської комісії. А голова Львівської міської ТВК Ігор Сліпецький заявляв про тиск на комісію. 

Євгеній Лозинський кандидував до Львівської міської ради від партії “Наш край”: був №2 у єдиному виборчому списку партії і №1 у територіальному виборчому окрузі №2 (Залізничний район міста Львова). За підсумками голосування 25 жовтня Лозинський отримав 32 голоси виборців. 

А за підсумками голосування політична сила “Наш край” набрала 384 голоси виборців.

“Хоча рішення оскаржує представник партії “Наш край”, але, ймовірно, це може бути оскарження декількох політичних партій, які не подолали 5% бар'єр, котрі публічно не фігурують у справі. По суті, це спроба скасувати рішення Львівської міської ТВК про результати голосування з виборів депутатів Львівської міської ради на підставі неможливості встановити результатів голосування на дільницях, які сумарно охоплюють більше 5% виборців, які взяли участь у голосуванні”, - розповідає координатор Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Львівській області

Третіми сторонами у цій справі будуть усі п’ять партій, які згідно з протоколом Львівської міської територіальної виборчої комісії подолали 5% бар'єр і потрапили у раду. А саме “Європейська Солідарність”, Об'єднання “Самопоміч”, “Голос”, “Варта”, ВО “Свобода”. 

Через те, що у позовній заяві не було зазначено номери виборчих дільниць, про якій йдеться, суд зобов'язав позивача до опівночі деталізувати цю інформацію і подати уточнення з номерами виборчих дільниць. За попередньою інформацією йдеться орієнтовно про 20 виборчих дільниць. Начебто у копіях протоколів про підрахунок голосів, які є в розпорядженні позивача, дані не збігаються з тими, які є частиною протоколу Франківської та Личаківської районних ТВК про підсумки голосування. 

Цю справу суд продовжить розглядати 9 листопада. У статусі свідка виступатиме голова Львівської міської ТВК Ігор Сліпецький. Також суд зобов'язав залучити чотирьох членів ТВК, підписи яких відсутні на протоколі про результати голосування, щоб отримати від них пояснення. 

Відповідно до частини 4 статті 273 Кодексу адміністративного судочинства України рішення, дії чи бездіяльність територіальних (окружних) виборчих комісій щодо підготовки та проведення місцевих виборів, виборів Президента України, народних депутатів України; обласних комісій з референдуму і комісії Автономної Республіки Крим з всеукраїнського референдуму, а також членів зазначених комісій оскаржуються до окружного адміністративного суду за місцезнаходженням відповідної комісії, а згідно з частиною 6 цієї ж статті - позовні заяви щодо рішень, дій чи бездіяльності виборчої комісії, комісії з референдуму, членів цих комісій може бути подано до адміністративного суду у п’ятиденний строк із дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності.

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.