Відповідно до підсумків голосування на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року п’ятивідсотковий бар’єр до Хмельницької обласної ради подолали 7 політичних сил з 10. Найбільше голосів виборці області віддали за партію «Команда Симчишина». Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

У суботу, 7 листопада, Хмельницька обласна ТВК підбила підсумки голосування за депутатів Хмельницької обласної ради. Відповідно до протоколу ТВК в голосуванні взяв участь 402 561 виборець області, а новий склад обласної ради сформують представники таких 7 політичних партій: 

  • «Команда Симчишина» (71 305 голосів виборців/19,04%);
  • «За майбутнє» (68 305 голосів/18,24%);
  • «Слуга народу» (55 444 голоси/14,8%);
  • «За конкретні справи» (52 604 голоси/14,04%);
  • «Європейська Солідарність» (37 862 голоси/10,11%);
  • ВО «Батьківщина» (34 502 голоси/9,21%);
  • Радикальна партія Олега Ляшка (19 286 голосів/5,15%).

Представники ще 3 політичних сил, які також балотувалися до Хмельницької обласної ради, не подолали п’ятивідсотковий бар’єр. Так, партія «Опозиційна платформа – За життя» отримала 14 645 (3,91%) голосів виборців, «Сила і Честь» – 13731 (3,66%), а «Наш край» – 6727 (1,79%).

Згідно з підсумками голосування за єдиними партійними списками до складу обласної ради увійдуть по 6 представників від партій «За майбутнє» та «Європейська Солідарність», по 5 від «Команди Симчишина», «За конкретні справи» та ВО «Батьківщина», 3 від партії «Слуга народу» та 4 від Радикальної партії Олега Ляшка. У територіальних виборчих округах виборці обрали 8 висуванців партії «Команда Симчишина», по 7 депутатів від партій «Слуга народу» та «За майбутнє»,  5 – «За конкретні справи», 2 – ВО «Батьківщина», 1 – «Європейську Солідарність».

Отже, найбільше мандатів у новій обласній раді дісталося партіям «Команда Симчишина» та «За майбутнє» – по 13. По 10 своїх депутатів матимуть обласні організації партій «Слуга народу» та «За конкретні справи», по 7 – «Європейська Солідарність» та ВО «Батьківщина», 4 – Радикальна партія Олега Ляшка.

Зазначимо, що за єдиними територіальними списками депутатами Хмельницької обласної ради було обрано 4 народних депутатів, які ці списки очолювали. З-поміж обраних депутатами обласної ради – нардепи Сергій Лабазюк («За майбутнє»), Сергій Мандзій («Слуга народу»), Володимир Ар’єв («Європейська Солідарність») та Олександр Герега («За конкретні справи»).

Згідно з частиною 1 статті 256 Виборчого кодексу України виборча комісія Автономної Республіки Крим, обласна, районна, районна у місті, міська, сільська, селищна виборча комісія на своєму засіданні на підставі протоколів про підсумки голосування в межах територіальних виборчих округів з відповідних місцевих виборів (у тому числі з позначкою «Уточнений») не пізніш як на дванадцятий день після дня голосування встановлює результати виборів депутатів у єдиному багатомандатному виборчому окрузі, про що складає протокол про результати виборів.

Як зазначено в частині 1 статті 282 Виборчого кодексу України, територіальна виборча комісія з відповідних місцевих виборів не пізніш як на п’ятий день з дня встановлення результатів виборів офіційно оприлюднює шляхом опублікування у відповідних місцевих друкованих засобах масової інформації результати виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласної, міської, районної в місті, районної, селищної, сільської ради, сільських, селищних, міських голів, а також розміщує їх на офіційному вебсайті комісії чи відповідної ради (за наявності), регіонального, територіального представництва Центральної виборчої комісії (у разі їх утворення).

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.