5 листопада Херсонська міська територіальна виборча комісія встановила результати виборів Херсонського міського голови. Жоден кандидат не отримав більше 50% голосів виборців, тому комісія оголосила проведення повторного голосування 15 листопада 2020 року.

За результатами голосування, у другому турі братимуть участь двоє кандидатів: Ігор Колихаєв – кандидат від херсонського осередку політичної партії «Нам тут жити!» та Володимир Сальдо – кандидат від місцевої організації політичної партії «Блок Володимира Сальдо».

Усього на посаду міського голови Херсона балотувалися 17 кандидатів.

Ігор Колихаєв набрав найбільшу кількість голосів – за нього проголосувало 22 777 осіб, що становить 30,75% від загальної кількості виборців, які взяли участь у виборах. Володимира Сальдо підтримали 12 660 виборців (17,09%).

Ігор Колихаєв – народний депутат України (Верховна Рада ІХ скликання), лідер політичної партії «Нам тут жити!». Народився 8 серпня 1971 року у Херсоні. На позачергових парламентських виборах 2019 року був обраний народним депутатом як самовисуванець, балотувався у Херсонській області по 184 округу. Є заступником голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики.

Володимир Сальдо – колишній міський голова Херсона (обирався тричі – у 2002, 2006 та 2010 роках). Є лідером політичної партії «Блок Володимира Сальдо». Народився 12 червня 1956 року у Херсоні. У 2012 році обраний народним депутатом України від «Партії регіонів» по 182 округу.

Також у п’ятірці лідерів Михайло Опанащенко від «Опозиційної платформи – За життя» (9 386 голосів –12,67%), Юрій Кирилов від «Слуги народу» (7 778 голосів –10,50%) та Іван Глухов від «Європейської солідарності» (4 039 голосів – 5,45%).

Нагадаємо, що згідно з частиною 6 статті 278 Виборчого кодексу України міська (міста з кількістю виборців 75 тисяч і більше) територіальна виборча комісія приймає рішення про проведення повторного голосування, якщо до виборчого бюлетеня на виборах міського голови було включено більше двох кандидатів на посаду міського голови і за підсумками голосування в день виборів жоден із кандидатів не отримав більше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні.

Відповідно до постанови Центральної виборчої комісії від 28 жовтня 2020 року № 432 «Про роз’яснення щодо окремих питань організації підготовки та проведення повторного голосування з виборів депутатів сільської, селищної, міської ради (територіальної громади з кількістю виборців до 10 тисяч)» день повторного голосування, який визначається у відповідному рішенні територіальної виборчої комісії, повинен припадати на неділю (в межах тритижневого строку після дня прийняття рішення про призначення повторного голосування), до настання якої територіальна виборча комісія зможе забезпечити здійснення необхідних виборчих процедур у встановлені Кодексом строки.

Однак, визначивши дату повторного голосування на 15 листопада Херсонська міська ТВК порушує виборче законодавство, а саме частину 1 статті 242, у якій йдеться про те, що міська виборча комісія – не пізніш як за десять днів до дня голосування забезпечує виготовлення виборчих бюлетенів та не пізніш як за дев’ять днів до дня голосування отримує виготовлені виборчі бюлетені.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)