Волинська обласна ТВК під час прийому документації від Ковельської міської ТВК з’ясувала, що комісія привезла протоколи від дільничних комісій у відкритому пакеті. Відтак, міську ТВК відправили до Ковеля запакувати документи. Однак після повернення комісію повернули ще й на уточнення, тож здати документи вдалося із третього разу.

Ковельська міська ТВК була останньою, котра здавала документи в обласну ТВК. Тож 3 листопада вони прибули до приміщення, де засідала Волинська обласна ТВК. Проте протоколи від ДВК комісія привезла у розірваному сейф-пакеті.

Тож Волинська обласна ТВК обговорила, що все має бути запакованим. Відтак,  проголосували за те, аби Ковельська міська ТВК повернулася, запакувала документи належним чином, та знову повернулася їх здавати.

«Ставлю на голосування питання повернути Ковельську міську територіальну виборчу комісію через відкриті пакети з актами, з протоколами ДВК, ми не можемо їх так прийняти», - оголосив голова комісії Іван Лазорко («За майбутнє»), після чого комісія підтримала озвучене.

Представники Ковельської міської комісії вирушили до Ковеля та того ж дня знову повернулися уже з належним чином запакованою документацією. Однак цього разу Волинська обласна ТВК виявила неточності у протоколі, та відправила комісію скласти протокол з позначкою «Уточнений».

Ситуацію прокоментувала секретар Волинської обласної ТВК Наталія Присяжна (ВО «Батьківщина»).

«Вдруге вони прибули до нас 3 листопада близько 20:30 і були неточності у підсумковому протоколі про підрахунок голосів Ковельської міської ТВК - не збігалися пункти 5 та 9, та були розбіжності: сума 16 та 17 пунктів по партіях не відповідала 15 пункту. Було прийнято рішення про відправлення їх скласти «уточнений» протокол», - зауважила вона.

Окрім того, Ковельська ТВК надала не всі акти по ДВК щодо виявлених розбіжностей з-поміж отриманих бюлетенів.

Вчергове Ковельська міська ТВК прибула до обласної комісії 4 листопада – вже і з «уточненим» протоколом, і з запакованими документами, і з усіма актами. Тож із третього разу обласна комісія прийняла документацію від Ковельської міської ТВК.

Зауважимо, що станом на вечір 6 листопада Волинська обласна ТВК ще не встановила результатів виборів депутатів Волинської обласної ради, відтак, продовжує підбивати підсумки голосування з отриманих протоколів від 54 міських, селищних та сільських ТВК.

Відповідно до частини 13 статті 255 Виборчого Кодексу України перший примірник протоколу територіальної виборчої комісії про підсумки голосування з відповідних місцевих виборів по відповідному виборчому округу (частини виборчого округу), а за наявності – і відповідний примірник протоколу з позначкою «Уточнений» запаковуються. На пакеті робиться напис «Протокол про підсумки голосування» та зазначаються назва відповідних виборів, позначення та/або номер виборчого округу, дата і час пакування, кількість запакованих документів, ставляться підписи усіх присутніх членів територіальної виборчої комісії та печатка територіальної виборчої комісії. Другий примірник протоколу територіальної виборчої комісії про підсумки голосування з відповідних місцевих виборів по відповідному виборчому округу, а також протоколу з позначкою «Уточнений» (за наявності) зберігаються у секретаря територіальної виборчої комісії, третій примірник зазначеного протоколу (за наявності - з позначкою «Уточнений») невідкладно вивішується для загального ознайомлення у приміщенні територіальної виборчої комісії.

Згідно частини 19 статті 255 Кодексу протокол про підсумки голосування приймається територіальною виборчою комісією, яка встановлює результати відповідних місцевих виборів, в порядку, передбаченому статтею 254 цього Кодексу.

 

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)