6 листопада Криворізька міська територіальна виборча комісія вирішила не оголошувати результати виборів. Це рішення погоджено з Центральною виборчою комісією. Причина – в судових позовах довірених осіб кандидата на посаду міського голови Кривого Рогу.

Довірені особи кандидата на посаду міського голови Кривого Рогу Дмитра Шевчика подали позови до Дніпропетровського адміністративного суду щодо оскарження постанов Криворізької міської ТВК. Оскільки рішення суду може безпосередньо вплинути на встановлення результатів голосування, їх вирішили не оприлюднювати.

«Суб’єкт оскарження не погодився з нашою позицією щодо розгляду скарг. Вони стосувалися відміни постанов Саксаганської районної у місті Кривому Розі ТВК, члени якої, не дочекавшись рішення суду, провели повторний підрахунок, здається, на двох дільницях. По всіх інших дільницях вони, розглянувши скарги, відмовили суб’єкту у проведенні перерахунку. Цю скаргу подали до міської ТВК, наша комісія залишила її без задоволення. Я, як голова комісії, та інші члени Криворізької міської ТВК голосували проти такого рішення, ми подали окрему думку, яка зраз фігурує у суді. Але більшість членів комісії проголосували «за», я, як голова, мав поставити свій підпис під цим рішенням. До того ж скарги на Саксаганську, Центрально-Міську, Тернівську районні у місті Кривому Розі ТВК зараз розглядаються у суді. Крім того, до суду ще звернулися з приводу того, що відмовили при розгляді скарг провести повторні підрахунки голосів. Таких дільниць було багато, а фактично задовільнили вимоги тільки по двом», - сказав голова Криворізької міської ТВК Валентин Орлов.   

В судах наразі оскаржуються дві постанови Криворізької міської ТВК, а в цілому розглядаються 6 скарг. Довірені особи кандидата на посаду міського голови Кривого Рогу Дмитра Шевчика подали близько 15 позовів, що стосуються виборчого процесу. 6 листопада вже проходили перші слухання у суді, але члени Криворізької міської ТВК не на всіх слуханнях змогли бути присутніми, оскільки деякі позови розглядалися одночасно.

На сайті ЦВК 5 листопада була оприлюднена інформація щодо проведення повторного голосування  у Кривому Розі 22 листопада. Валентин Орлов говорить, що це була технічна помилка, яку вже виправили.

У ч. 15 ст. 36 Виборчого кодексу України зазначено, що рішення виборчої комісії, що суперечить законодавству України або прийнято з перевищенням її повноважень, може бути скасовано виборчою комісією вищого рівня або судом. У такому разі виборча комісія вищого рівня має право прийняти рішення по суті питання.

У ч. 2 ст. 63 Виборчого кодексу України говориться, що оскарження рішень, дій чи бездіяльності, що стосуються виборчого процесу, до суду, а також розгляд та вирішення справ судом здійснюються в порядку, визначеному Кодексом адміністративного судочинства України.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)