У Добропіллі під час перерахунку голосів з однієї виборчої дільниці осередки семи партій «недорахувались» 218 своїх голосів, які були зараховані в першому протоколі. Представники осередку однієї з політичних партій подали позов щодо визнання протиправним рішення Добропільської міської ТВК, який після розгляду суд задовольнив. За фактом внесення неправдивих відомостей до виборчої документації поліція відкрила кримінальне провадження. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

У Добропіллі після уточнення результатів виборів на виборчій дільниці № 140764 одразу сім партій недорахувались 218 голосів виборців. Різниця була виявлена між первинним і уточненими протоколом. Зокрема, осередки партій: «Опозиційна платформа — За життя» лишилась 129 голосів, «Європейська солідарність» — 40 голосів, «Голос» — 12, «Пропозиція» — 12, «За майбутнє» — 9, «Слуга народу» — 10, «Наш край» — 6. За результатами уточнених протоколів, 203 голоси перерозподілили на користь осередку політичної партії «Опозиційний блок», що дозволило ввести до складу міської ради ще одного депутата. Ще 15 голосів додали осередку політичної партії «Порядок».

Представники осередку політичної партії «Опозиційна платформа — За життя» звернулись до суду. Вони вимагали визнати протиправним та скасувати протокол Добропільської міської ТВК про результати виборів депутатів до міської ради  від 30 жовтня. 4 листопада Донецький  окружний адміністративний суд розглянувши позов у відкритому засіданні та визнав протиправним протокол міської територіальної виборчої комісії від 30 жовтня 2020 року з результатами виборів депутатів, а також  зобов’язав провести повторний підрахунок голосів на виборчій дільниці №140764, за наслідком чого скласти новий протокол з позначкою «Уточнений».

Начальниця відділу комунікації ГУНП в Донецькій області Олександра Гаврилко зазначила: «До Добропільського відділення поліції  надійшло повідомлення від кандидата в депутати  про те, що на одній з виборчих дільниць до протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів внесені  неправдиві відомості. За цією інформацією відкрито кримінальне провадження за ч.2 ст. 158-3 «Фальсифікація, підроблення, викрадення, пошкодження або знищення виборчої документації, референдуму, викрадення, пошкодження, приховування, знищення печатки виборчої комісії, референдуму, виборчої скриньки, списку виборців чи учасників референдуму» Кримінального кодексу України. Триває досудове розслідування».

Згідно з частиною 2 статті 255 Виборчого кодексу територіальна виборча комісія після прийняття і розгляду протоколів (у тому числі з позначкою «уточнений») дільничних виборчих комісій про підрахунок голосів виборців на відповідних виборчих дільницях на підставі цих протоколів, а в разі повторного підрахунку голосів виборців - протоколів територіальної виборчої комісії про повторний підрахунок голосів виборців на відповідній виборчій дільниці не пізніше як на дев’ятий день з дня голосування (а у разі проведення повторного голосування - не пізніше як на третій день з дня повторного голосування) встановлює та заносить до протоколу про підсумки голосування по кожному виборчому округу з відповідних місцевих виборів відомості, які зазначені у Кодексі. 

А відповідно до частини 1 статті 256 Виборчого кодексу обласна, районна, районна у місті, міська, сільська, селищна виборча комісія на своєму засіданні на підставі протоколів про підсумки голосування в межах територіальних виборчих округів з відповідних місцевих виборів (у тому числі з позначкою "Уточнений") не пізніш як на 12 день після дня голосування (не пізніше 6 листопада) встановлює результати виборів депутатів у єдиному багатомандатному виборчому окрузі, про що складає протокол про результати виборів.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.
 
Громадське спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.