В обласному центрі Сумщини відбудеться повторне голосування (так званий «другий тур») за кандидатів на посаду міського голови. Результати голосування за депутатів Сумської міської ради все ще встановлюються.

Своєю постановою від 2 листопада 2020 року Сумська міська територіальна виборча комісія призначила повторне голосування на виборах міського голови. Відповідно до тексту постанови, у «другому турі» сум’яни обиратимуть між Вадимом Акпєровим (суб’єкт висування – «Європейська Солідарність» та Олександром Лисенком (суб’єкт висування – ВО «Батьківщина»). Голосування призначене на 15 листопада цього року.

При цьому результати голосування до міської ради все ще встановлюються. Очільниця Сумської міської ТВК Ірини Гончаренко зазначає: «За обласною радою ми вже передали на область 6 і 7 округи, по Сумській районній раді – 3, 4, 5, 6 округи ми вчора передали, по міському голові ми призначили другий тур на 15 листопада, і по міській раді Зарічна і Ковпаківська (районні у місті ТВК – ред.) нам протоколи передали, зараз опрацьовуємо».

Як зауважує координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Сумській області, порушення законодавства у встановленій Сумською міською ТВК даті проведення «другого туру» виборів немає. «Але варто враховувати, що тритижневий термін проведення другого туру голосування, передбачений Виборчим кодексом, переслідує кілька цілей. Серед них – і нагода для членів ДВК належним чином підготуватись до нового голосування, і можливість виготовити бюлетені, і час для кандидатів, щоб донести свої передвиборні програми до виборців. Зараз залишається відносно мало часу саме для передвиборної агітації», - пояснила вона.

До прикладу, в інших великих містах, в яких буде проводитись повторне голосування («другий тур»), встановлено на більш пізні дати в межах визначеного Виборчим кодексом періоду. Наприклад, у Рівному рішення про призначення повторного голосування місцева комісія ухвалила 2 листопада, а «другий тур» призначила на 22 листопада. Аналогічні дати проведення повторного голосування також в Ужгороді. У Краматорська другий тур відбудеться 15 листопада, відповідне рішення ТВК ухвалила 26 жовтня. У Львові рішення ухвалили 1 листопада, згідно з ним другий тур буде проведено 22 листопада.

Нагадаємо, що відповідно до частини 6 статті 278 Виборчого кодексу України, міська (міста з кількістю виборців 75 тисяч і більше) територіальна виборча комісія приймає рішення про проведення повторного голосування, якщо до виборчого бюлетеня на виборах міського голови було включено більше двох кандидатів на посаду міського голови і за підсумками голосування в день виборів жоден із кандидатів не отримав більше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні.

Ці ж положення продубльовано у частині 1 статті 281 Виборчого кодексу України. Також статтею 281 кодексу передбачено, що повторне голосування призначається на неділю - в межах тритижневого строку після дня прийняття рішення про призначення повторного голосування.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.