Ємільчинська територіальна виборча комісія визнала недійсними вибори на дільниці №180271 в селі Рудня Іванівська Новоград-Волинського району. За даними ТВК, там незаконно проголосували 107 виборців з 626.

Про це у коментарі ОПОРІ розповіла голова Новоград-Волинської районної ТВК Тетяна Ломако.

“На цій дільниці визнали результати виборів недійсними. Ще триває кримінальне провадження. Із загального протоколу відмінусуємо ці голоси. Ми ще чекаємо протокол від них, це одна така дільниця по всьому району і без них ми не можемо встановити результати виборів і оприлюднити все. Чекаємо їх ”, – каже голова ТВК.

На цій дільниці виявили ряд порушень виборчого законодавства, які свідчать про незаконне голосування 107 виборців, докази отримання ними виборчих бюлетенів відсутні. На дільниці всього 626 виборців. Після дня голосування шість партій та ТВК звернулися до правоохоронних органів і заявили про фальсифікації на дільниці  №180271. 

Фото протоколу засідання Ємільчинської ТВК на своїй сторінці у Facebook розмістив голова обласної організації Радикальної партії Олега Ляшка Сергій Крамаренко.

Голова обласної ТВК Євген Лех у коментарі ОПОРІ зазначив, що в області це єдина дільниця, де вибори визнані недійсними. 

Станом на 28 жовтня у поліції відкрили кримінальне провадження і справа перебуває на контролі в обласної прокуратури. 

Згідно з ч. 15 ст. 254 Виборчого кодексу України територіальна виборча комісія може прийняти рішення про визнання голосування на виборчій дільниці недійсним лише у разі виявлення при повторному підрахунку голосів виборців на відповідній виборчій дільниці обставин, зазначених у  частині першій  статті 252 цього Кодексу. Відповідно до останньої виборча комісія може визнати голосування на виборчій дільниці недійсним у разі встановлення нею порушень вимог цього Кодексу, внаслідок яких неможливо достовірно встановити результати волевиявлення виборців, лише за таких обставин: 1) випадків незаконного голосування (заповнення, опускання виборчого бюлетеня до виборчої скриньки за виборця іншою особою, крім випадків, передбачених  частинами п’ятою, десятою  статті 248 цього Кодексу; голосування особами, які не мають права голосу на відповідних виборах; голосування особами, які не включені до списку виборців на виборчій дільниці або включені до нього безпідставно; голосування особою більше ніж один раз) у кількості, що перевищує 5 відсотків кількості виборців, які отримали виборчі бюлетені на виборчій дільниці з відповідних місцевих виборів; 2) знищення або пошкодження виборчої скриньки (скриньок), що унеможливлює встановлення змісту виборчих бюлетенів, якщо кількість цих бюлетенів перевищує 5 відсотків кількості виборців, які отримали виборчі бюлетені на виборчій дільниці з відповідних місцевих виборів; 3) виявлення у виборчих скриньках виборчих бюлетенів у кількості, що перевищує більше ніж на 10 відсотків кількість виборців, які отримали виборчі бюлетені на виборчій дільниці з відповідних місцевих виборів.

Як повідомляла ОПОРА, у Марганці на Дніпропетровщині  визнані недійсними вибори на одній з дільниць.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)