Станом на ранок 2 листопада протоколи про підсумки голосування виготовила одна з чотирьох районних в місті Одесі територіальних виборчих комісій.

Як повідомляє спостерігач ОПОРИ, у Суворовській районній в місті Одесі територіальній виборчій комісії при перерахунку голосів виборців на дільниці №511410 не знайшли пакети з бюлетенями за партії «Наш край» та «Європейська Cолідарність». Після виявлення відсутності бюлетенів до приміщення ТВК увечері в п’ятницю, 30 жовтня, викликали поліцію. Рішення про повторний підрахунок члени ТВК прийняли на підставі акта про порушення під час транспортування бюлетенів.

Станом на ранок 2 листопада, за інформацією ОПОРИ, Суворовська ТВК так і не продовжила повторний підрахунок голосів виборців на семи дільницях. У вихідні комісія перебувала на технічній перерві.

Водночас у Малиновській районній в місті Одесі ТВК повідомили про те, що під час виготовлення виборчих бюлетенів Одеська обласна ТВК помилково замовила та надрукувала бюлетені з розрахунку на ті спеціальні виборчі дільниці, де місцеві вибори не проводяться згідно із Виборчим кодексом: виборчі дільниці, що утворені в місцях позбавлення волі. Як з’ясувала ОПОРА, ці бюлетені весь час зберігалися у Малиновській ТВК. Станом на ранок 2 листопада члени Малиновської районної ТВК чекали на роз‘яснення від Одеської міської ТВК щодо того, як вчинити з цими бюлетенями. Крім того, потребує роз’яснення й ситуація з бюлетенями по виборах депутатів Одеської обласної ради, які члени однієї ДВК №511241 помилково привезли до Малиновської районної ТВК замість Одеської  міської ТВК.

Станом на ранок 2 листопада Приморська районна в місті Одесі ТВК виготовила протоколи про підсумки голосування, Київська районна в місті Одесі ТВК закінчила повторний підрахунок голосів виборців на тих дільницях, де вирішила його провести, проте протоколи ще не готові.

Відповідно частини 7 статті 242 Виборчого кодексу України у разі неможливості передачі виборчих бюлетенів від територіальної виборчої комісії до дільничної виборчої комісії відповідні виборчі бюлетені вважаються невикористаними, про що складається акт у двох примірниках (якщо територіальна виборча комісія передає дільничній виборчій комісії виборчі бюлетені з виборів, які вона не організовує, а в іншому випадку - в одному примірнику) за формою, встановленою Центральною виборчою комісією. Один примірник акта надсилається до відповідної виборчої комісії, другий - зберігається у територіальній виборчій комісії. Такі виборчі бюлетені погашаються територіальною виборчою комісією після закінчення голосування шляхом відокремлення правого нижнього кута бюлетеня. Погашені невикористані виборчі бюлетені запаковуються, на пакеті робиться напис "Невикористані виборчі бюлетені, погашені територіальною виборчою комісією", зазначається номер багатомандатного округу, номер (номери) виборчої дільниці, кількість запакованих виборчих бюлетенів, дата і час пакування, ставляться підписи присутніх членів територіальної виборчої комісії та печатка комісії.

Згідно з ч. 5 ст. 254 Виборчого кодексу України за результатами розгляду документів дільничної виборчої комісії та скарг про порушення вимог Кодексу під час проведення голосування та підрахунку голосів на виборчій дільниці, а також під час транспортування виборчих документів до територіальної виборчої комісії, що надійшли до територіальної виборчої комісії на момент прийняття документів дільничної виборчої комісії, територіальна виборча комісія приймає одне з таких рішень: 1) врахувати відомості протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці; 2) зобов’язати дільничну виборчу комісію виправити виявлені недоліки шляхом складання протоколу з позначкою «Уточнений»; 3) провести повторний підрахунок голосів на виборчій дільниці в порядку, встановленому Кодексом. Відповідно до ч. 6 цієї статті рішення, передбачене частиною п’ятою, приймається шляхом голосування членів територіальної виборчої комісії більшістю голосів від загального складу комісії і фіксується у протоколі засідання територіальної виборчої комісії.

Відповідно до ч. 2 ст. 255 Кодексу територіальна виборча комісія після прийняття і розгляду протоколів (у тому числі з позначкою «Уточнений») дільничних виборчих комісій про підрахунок голосів виборців на відповідних виборчих дільницях на підставі цих протоколів, а в разі повторного підрахунку голосів виборців - протоколів територіальної виборчої комісії про повторний підрахунок голосів виборців на відповідній виборчій дільниці не пізніш як на дев’ятий день з дня голосування встановлює та заносить до протоколу про підсумки голосування по кожному виборчому округу з відповідних місцевих виборів.

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)