У День пам'яті померлих кандидат на посаду Дрогобицького міського голови Андрій Веселий організував для мешканців міста безкоштовний додатковий транспорт на кладовище. На автобусах були наліпки з текстом “Андрій Веселий”. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

“Шановні дрогобичани! 1 листопада, у поминальний день, організовані додаткові маршрути до міського кладовища. Проїзд безкоштовний”, - допис з таким текстом Андрій Веселий опублікував 31 листопада на своїй сторінці у соціальній мережі.

У повідомленні зазначаються години і локації, звідки курсуватимуть ці автобуси. Окремим пунктом відзначається, що від залізничного вокзалу їздитиме транспорт для людей з особливими потребами.

“Робота транспорту організована за ініціативи місцевого бізнесу, щоб якомога більше наших земляків могли з комфортом дістатися до кладовища та вшанувати пам'ять померлих рідних і близьких”, - вказується у дописі.

1 листопада спостерігачі ОПОРИ навідалися до залізничного вокзалу у місті Дрогобич. Зрозуміти, що саме цей транспорт курсує до кладовища досить легко, оскільки на автобусі були наліпки “Андрій Веселий”.

За попередніми результатами голосування, у Дрогобицькій міській територіальній громаді буде другий тур виборів, який найбільш ймовірно відбудеться 22 листопада. За крісло міського голови Дрогобича у ньому змагатимуться підприємець Андрій Веселий (самовисування), який отримав 25,47% голосів, а також чинний міський голова Тарас Кучама (самовисування) - 40,55% голосів.

Раніше Громадянська мережа ОПОРА писала, що благодійний фонд кандидата на посаду Дрогобицького міського голови Андрія Веселого роздав 1000 літрів антисептиків, близько 40 000 масок для шкіл та садочків, проводив медичне обстеження для дрогобичан, а також про те, що Андрію Веселому невідомі підпалили автомобіль.

Частина 2 статті 52 Виборчого кодексу України передбачає, що агітація перед повторним голосуванням розпочинається з дня, наступного після дня призначення повторного голосування, і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем повторного голосування. Тобто передвиборна агітація у період виборчого процесу поза встановленими строками забороняється.

Відповідно до частини 17 статті 57 Виборчого кодексу розміщення матеріалів передвиборної агітації у транспортних засобах громадського користування та на їх зовнішній поверхні, у тому числі таксі, розміщення таких матеріалів у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, зупинках громадського транспорту, а також розповсюдження матеріалів передвиборної агітації через телерадіотрансляційні або інші інформаційні мережі сповіщення пасажирів та інформаційні табло у приміщеннях станцій та вагонах метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, на зупинках громадського транспорту, на проїзних разових, місячних чи інших квитках забороняється.

Згідно з частиною 6 статті 57 Виборчого кодексу забороняється проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, у тому числі від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є кандидат (кандидати), партія (місцева організація партії), та інших благодійних організацій, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), партію (місцеву організацію партії) або згадуванням імені кандидата, назви партії (місцевої організації партії), символіки партії.

Відповідно до частини 7 статті 57 Центральна виборча комісія прийняла Роз’яснення щодо заборони надання грошових коштів чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей, інших матеріальних цінностей (непрямого підкупу).

Підкупом вважається надання виборцям неправомірної вигоди, що супроводжується передвиборною агітацією, згадуванням імені кандидата, назви політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, або використанням зображення кандидата, символіки політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах. Під неправомірною вигодою слід розуміти продукти харчування, спиртні напої та тютюнові вироби, незалежно від їх вартості, а також грошові кошти, товари (крім матеріалів агітації, визначених законом), послуги, роботи, пільги, переваги, подарункові сертифікати, цінні папери, кредити, лотерейні білети, інші матеріальні та нематеріальні активи, вартість яких перевищує 0,06 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, що на безоплатних або на інших пільгових умовах пропонуються, обіцяються, надаються кандидатам, виборцям чи одержуються ними.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)