Під час засідання 29 жовтня Шепетівська міська ТВК відмовила в задоволенні 20 скарг. У 5 з цих скарг вимагали провести перерахунок голосів на 5 виборчих дільницях на виборах міського голови, оскільки під час голосування начебто «було виявлено вкидання бюлетенів невстановленими особами». Як повідомляє спостерігач ОПОРИ, 30 жовтня комісія оголосила результати підрахунку голосів на виборах міського голови Шепетівської громади.

Резонансне засідання міської ТВК відбулося 29 жовтня в Шепетівці. Ще до засідання кандидат-самовисуванець на посаду міського голови, член політичної партії «Європейська солідарність» Віталій Бузиль в ефірі телеканалу «Прямий» заявив про спроби спотворити волевиявлення містян. Тож на засідання, яке розпочалося о 17 годині, прибули кандидат в депутати Хмельницької обласної ради від партії «Європейська солідарність» і народний депутат Володимир Ар’єв, інші кандидати, довірені особи кандидатів та уповноважені особи партій, спостерігачі, журналісти місцевих і загальноукраїнських ЗМІ. А під стінами будівлі, де розміщена ТВК, зібрався натовп.

На засіданні розглядали скарги, які надійшли увечері 27 жовтня, а саме:

- 2 ідентичні за змістом скарги від кандидатів у депутати Шепетівської міської ради Олександра Кравчука та Артура Пилипчука (партія «Сила і честь»), які просили здійснити перерахунок голосів на всіх 24 виборчих дільницях Шепетівської міської громади;

- 5 скарг від уповноваженої особи Хмельницької обласної організації партії «За конкретні справи» Марини Бобкової щодо виборчих дільниць №№681543, 681542, 681548, 681544, 681539. У всіх скаргах уповноважена особа просила здійснити перерахунок голосів на виборах міського голови. До скарг були додані акти про порушення, в яких йшлося про те, що «під час голосування було виявлено вкидання бюлетенів невстановленими особами»;

- 13 однотипних скарг від кандидата в депутати Хмельницької обласної ради від партії «Слуга народу» Сергія Вавринчука, який просив здійснити перерахунок голосів з виборів депутатів обласної ради на 13 дільницях.

Резонанс спричинили скарги від уповноваженої особи Хмельницької обласної організації партії «За конкретні справи». Під час засідання кандидат на посаду міського голови Віталій Бузиль звинуватив головуючого на засіданні заступника голови комісії Сергія Меся (Партія промисловців і підприємців України) у тому, що той спеціально затягує оголошення результатів та нібито отримав вказівку про задоволення скарг, що може призвести до фальсифікацій на користь опонентки Віталія Бузиля – Світлани Павлишиної, висунутої партією «За конкретні справи».

Після тривалих суперечок, декількох технічних пауз, виклику «швидкої», позаяк кільком членам комісії стало зле, Сергій Месь відмовився від головування, а комісія обрала нову головуючу – членкиню ТВК Аліну Янчевську (політична партія «За майбутнє»).

Відтак комісія розглянула і почергово відмовила в задоволенні усіх скарг. Відмови на скарги уповноваженої особи обласної організації партії «За конкретні справи» обґрунтували тим, що викладені в скаргах факти стосувалися протоколів, які пізніше були уточнені. ТВК також звернула увагу на те, що представлені акти про порушення не були підкріплені фото-, відеодоказами, не подавалися на виборчих дільницях, яких стосувалися.

Кандидатам від партії «Сила і честь» відмовили в задоволенні скарг через відсутність належним чином оформлених доказів. А кандидату Сергію Вавринчуку – з огляду на те, що жодна з його скарг не була підкріплена актами про порушення, копії протоколів, які додавалися до скарг, були неналежним чином завірені і не було зрозуміло, чи вони відповідають справжнім. До того ж всі 13 дільниць вже пройшли процедуру уточнення.

На засіданні 30 жовтня Шепетівська ТВК оголосила результати підрахунку голосів виборців  за кандидатів на посаду міського голови Шепетівської ОТГ. Відповідно до підсумків голосування найбільше мешканців громади проголосувало за Віталія Бузиля: 2298 голосів (23,3%).

Відповідно до частини 1 статті 282 Виборчого кодексу України територіальна виборча комісія з відповідних місцевих виборів не пізніш як на п’ятий день з дня встановлення результатів виборів офіційно оприлюднює шляхом опублікування у відповідних місцевих друкованих засобах масової інформації результати виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласної, міської, районної в місті, районної, селищної, сільської ради, сільських, селищних, міських голів, а також розміщує їх на офіційному вебсайті комісії чи відповідної ради (за наявності), регіонального, територіального представництва Центральної виборчої комісії (у разі їх утворення).

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)