Великосеверинівську сільську ТВК очолив Тарас Лізогуб, який зареєстрований спостерігачем від кандидата на голову громади Дмитра Пузакова. А секретар  цієї ж комісії Владислав Сироваткін зареєстрований довіреною особою від кандидата в депутати партії «Рідне місто» Володимира Євчина. Про це повідомив голова Кропивницької районної ТВК Андрій Смутко спостерігачам ОПОРИ.

За його словами, наразі реєстрацію як спостерігачів та довірених осіб не скасовано.

«Ми зробили офіційний запит на Велику Северинку і отримали відповідь, що голова і секретар Великосеверинівської сільської ТВК залишаються спостерігачем і довіреною особою від кандидата на посаду голови громади та депутата сільської ради», – зазначив Смутко.

У підтвердження своїх слів надав фото з журналу реєстрації.

Як повідомили спостерігачі ОПОРИ, 28 жовтня голова та секретар Великосеверинівської сільської ТВК самоусунулися від роботи в комісії. Вони передали все по акту заступнику і поїхали. Наразі комісія обрала із свого складу члена комісії на секретаря.

Наразі отримати коментар від кандидата на посаду голови громади Дмитра Пузакова не вдалося, як і від самих голови та секретаря комісії.

Як повідомляла ОПОРА, 27 жовтня під час засідання Великосеверинівської сільської ТВК обрали нового голову, ним став Тарас Лізогуб. Новообраний голова  намагався винести печатку з приміщення комісії. Після скандалу чоловік повернув печатку до сейфу.

Нагадаємо, 25 жовтня Кропивницька районна територіальна виборча комісія припинила повноваження всього складу Великосеверинівської сільської територіальної виборчої комісії і сформувала нову комісію.

Згідно з частиною 3 статтею 34 Виборчого кодексу України до складу виборчої комісії не можуть входити кандидати на відповідних виборах (усіх виборах, виборчі процеси яких проводяться одночасно), їх довірені особи, представники у виборчих комісіях, уповноважені особи (представники) партій (організацій партій), офіційні спостерігачі, посадові та службові особи органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, судді, працівники судів та правоохоронних органів, а також громадяни, які утримуються в установах виконання покарань чи слідчих ізоляторах або мають судимість за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину чи кримінального правопорушення проти виборчих прав громадян чи корупційного кримінального правопорушення, якщо ця судимість не погашена або не знята у встановленому законом порядку.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)