Правоохоронці повідомили про підозру двом чоловікам, які через месенджер ймовірно організували підкуп виборців у Київській області. За повідомленням поліції, зловмисники у день голосування організували так звані «каруселі», однак втілити повністю свій план не змогли.

Викрили злочинну діяльність оперативники Управління карного розшуку, працівники Слідчого управління поліції Київщини та співробітники Васильківського відділу поліції. Встановили – до участі громадян, в так званих «каруселях» та підкупі виборців, залучали 30-річний киянин попередньо змовившись з 29-річним раніше судимим поплічником.

Фото: Сайт Національної поліції. Київська область

Як повідомила ОПОРІ начальниця відділу комунікації Головного управління Національної поліції в Київській області Віталія Грохольська: «Зловмисники через месенджер-канал підшукали осіб, які погодились на участь в голосуванні. За це вони обіцяли грошову винагороду – 600 гривень. Також у цій групі вони проводили інструктаж щодо поведінки та «правильних» дій на виборчій дільниці. У день голосування зловмисники організували незаконне звезення людей зі столиці на виборчі дільниці міста Васильків. Однак здійснити свій злочинний намір вони не змогли – правоохоронці зупинили їх поблизу селища Глеваха. Чоловікам повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 160 Кримінального кодексу України «Підкуп виборця, учасника референдуму». За скоєне їм загрожує ув’язнення до семи років».

ОПОРА неодноразово повідомляла про факти ймовірного підвезення виборців у день голосування на Київщині. ОПОРІ вдалося дізнатися, що ймовірні підвезені виборці є мешканцями міста Суми.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)