До Дніпровської районної у місті Херсоні територіальної виборчої комісії надійшло кілька звернень, пов’язаних з роботою ДВК. Спостерігачі ОПОРИ були присутні під час розгляду цих скарг та заяв і дізналися подробиці.

Представник Херсонської регіональної організації політичної партії «Опозиційна платформа – За життя» Олег Опаренко звернувся до Дніпровської районної у місті Херсоні ТВК зі скаргою на дії ДВК №650655.

У скарзі зазначається, що на виборчій дільниці №650655 25 та 26 жовтня мали місце порушення вимог Виборчого кодексу України, зокрема при підрахунку голосів виборців, складанні протоколів про підрахунок голосів та при транспортуванні виборчих документів до ТВК.

Розглянувши скаргу, Дніпровська районна у місті Херсоні ТВК вирішила не враховувати протокол дільниці №650655 та провести перерахунок.

Також до голови Дніпровської районної у місті Херсоні ТВК звернулася представниця Херсонської обласної організації політичної партії «Партія Шарія» у Херсонській міській ТВК Юлія Мус із проханням надати для ознайомлення та зняття фотокопій протоколи, що надходять до Дніпровської районної у місті Херсоні ТВК.

Члени ТВК відмовили представниці «Партії Шарія».

27 жовтня спостерігач ОПОРИ повідомив Дніпровській районній у місті Херсоні ТВК про порушення законодавства на виборчій дільниці №650660 у селищі Інженерне. Під час візиту до дільничної виборчої комісії спостерігач виявив відсутність у приміщенні ДВК протоколів про підрахунок голосів виборців.

Уже 28 жовтня протоколи були розміщені, але у неповній кількості та без печаток.

Відповідно до частини 7 статті 251 Виборчого кодексу України перший і другий примірники протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці з відповідних місцевих виборів у відповідному виборчому окрузі, а за наявності - і відповідні примірники протоколу з позначкою «Уточнений», акт про видачу копій протоколу, складений відповідно до частини дев’ятої цієї статті, запаковуються. На пакеті робиться напис «Протокол про підрахунок голосів», зазначаються назва місцевих виборів, позначення та/або номер виборчого округу, номер виборчої дільниці, дата і час пакування, ставляться підписи присутніх членів дільничної виборчої комісії та печатка комісії. Третій примірник протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, поданих на відповідних місцевих виборах у відповідному виборчому окрузі, а також протоколу з позначкою «Уточнений» (у разі його складання) зберігається у секретаря дільничної виборчої комісії, четвертий примірник (з позначкою «Уточнений» у разі його складання) – невідкладно вивішується для загального ознайомлення у приміщенні дільничної виборчої комісії.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)