Як повідомляла ОПОРА, Коломийська єпархія УГКЦ обіцяла покарати капелана Миколу Мединського, якщо той не  відмовиться балотуватися до Івано-Франківської обласної ради. І хоч священник обіцяв прислухатися до рекомендації єпархії, на вибори все ж таки пішов.

«Друзі, щиро дякую кожному із вас, хто довірив мені і віддав свій голос. Особлива подяка моїм парафіянам села Вижній Березів, що проявили просто феноменальну підтримку і довіру - понад 60%, 340 голосів із 500. Разом ми сила! Очікуємо вже остаточних результатів. Слава Україні!», - написав Микола Мединський на своїй сторінці у Facebook.

Після цього допису, на сайті єпархії з'явилося повідомлення  про накладання на капелана «кари суспенди терміном на три місяці».

Це означає, що Микоколі Мединському заборонили проводити священнослужіння та здійснювати будь-які церковні обряди. Окрім цього, Мединського на три місяці відправляють в єпархіальний реколекційний центр Андрія Первозваного у місто Яремче «для посиленої молитви».

«При виконанні даної умови вам забезпечується матеріальне утримання згідно ККСЦ», - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, Микола Мединський балотувався до Івано-Франківської обласної ради від партії «За майбутнє». Офіційних результатів щодо виборів до Івано-Франківської обласної ради ще не встановлено, відтак наразі відсутня інформація чи було обрано священника депутатом обласної ради.

До слова, Виборчий кодекс  не забороняє священникам балотуватись. Втім, стаття  5 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» каже, що релігійні організації не беруть участі у діяльності політичних партій і не надають політичним партіям фінансової підтримки. Також релігійним організаціям забороняється висувати кандидатів до органів державної влади, вести агітацію та фінансувати виборчі кампаній кандидатів. Священнослужителі мають право на участь у політичному житті нарівні з усіма громадянами. 

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.