Новоушицька селищна ТВК скасувала реєстрацію довіреної особи кандидата на посаду селищного голови та не впускала її в приміщення ТВК, щоб подати заяву від кандидата. Через це виник конфлікт між представницею кандидата, кандидатом і членами комісії. На місце події викликали поліцію.

Новоушицька селищна ТВК своєю постановою №40 від 26 жовтня 2020 року скасувала реєстрацію Вікторії Кохановської як довіреної особи від кандидата на посаду селищного голови Миколи Тихонюка. Як зазначено в постанові, Вікторію Кохановську та кандидата Миколу Тихонюка, «які неправомірно своєю поведінкою перешкоджають роботі виборчої комісії», ТВК спершу «позбавила права присутності на своєму засіданні», а відтак скасувала реєстрацію довіреної особи «на підставі рішення комісії та ч. 13 ст. 238 Кодексу України».

«Я прочитала в законі, що вони мають право лише вилучити мене з засідання. Скасування реєстрації можливе, лише коли кандидат помер або ж він сам хоче цього», – зазначила ОПОРІ Вікторія Кохановська.

За словами секретаря Новоушицької ТВК Надії Григорук, комісія змушена була прийняти таке рішення. «Вона не давала нам можливості працювати, втручалася в нашу роботу… Крик такий був, що працювати неможливо було», – розповіла жінка.

27 жовтня, коли Вікторія Кохановська хотіла потрапити на безперервне засідання Новоушицької ТВК, щоб подати заяву від кандидата, члени комісії не впустили її та кандидата в приміщення, де відбувалося засідання. Відтак жінка викликала поліцію і «швидку допомогу».  

Зрештою ТВК таки зареєструвала заяву від кандидата Миколи Тихонюка, в якій він вимагає: не порушувати його право як кандидата мати довірену особу, роз’яснити постанову, якою було скасовано реєстрацію його довіреної особи; «визнати вибори недійсними по всіх виборчих дільницях та по Новоушицькому округу, через ряд порушень виборчого процесу»; «визнати вибори недійсними по всіх виборчих дільницях та по Новоушицькому округу, щодо обраної посади селищного голови». 

Секретар Новоушицької ТВК зазначила в розмові з представницею ОПОРИ, що комісія вважає вимогу кандидата безпідставною.

«На основі чого визнавати вибори недійсними? На дільницях були порушення? Жодного зауваження по дільницях не було… Він програв вибори. В чому наша вина? Ми навіть бюлетенів не бачили і бачити не будемо, бо ми отримуємо їх запакованими і віддаємо запакованими. Що ми можемо зробити? Поки до нас інформація дійде, то вже всі партії, кандидати в депутати знають результати. І тут ніяких фальсифікацій не може бути», – зауважила Надія Григорук.

Відповідно до частини 8 статті 238 Виборчого кодексу України довірені особи кандидата набувають повноважень з дня їх реєстрації відповідною виборчою комісією. Повноваження зазначених осіб припиняються у день завершення відповідного виборчого процесу. Повноваження довірених осіб можуть припинятися раніше у разі вибуття кандидата з балотування та у разі скасування реєстрації відповідного кандидата – із часу закінчення строку оскарження рішення про скасування реєстрації кандидата або, у разі оскарження, з дня набрання законної сили відповідним рішенням суду.

 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.