Попри зафіксовані порушення та складний і тривалий процес підрахунку голосів, день виборів на Хмельниччині минув без серйозних проблем та нестандартних ситуацій, які могли б впливати на результати волевиявлення громадян. Про це говорили під час пресконференції ОПОРИ у Хмельницькому 26 жовтня.

Як повідомив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області, і голосування, і підрахунок голосів на Хмельниччині не позначилися серйозними проблемами. У день виборів спостерігачі не фіксували суттєвих проблем, нестандартних ситуацій, не було фізичних сутичок. Характерною ознакою дня голосування стали черги на дільницях. Вочевидь, це пов’язано із новою виборчою системою, адже члени комісії мали правильно видати 4 бюлетені, а виборці їх заповнити.

З-поміж порушень, які фіксували в день виборів, – завчасний початок голосування, сторонні особи на дільницях, спроба проголосувати за фото паспорта в телефоні, «набори для безпечного голосування» з прізвищем кандидата на пакуванні та інші.

Про випадки нестачі бюлетенів на виборчих дільницях розповів громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Хмельницькій області.

«У місті Шепетівці, де бракувало близько 480 бюлетенів для виборів міського голови, ДВК виявила нестачу після приймання бюлетенів від ТВК, відтак був складений відповідний акт. Інший випадок – нестача бюлетенів, близько 600 штук, до Хмельницької обласної ради в Хмельницькому. Ще один випадок зафіксовано у Віньковецькій громаді. За нашою інформацією у всіх трьох ситуаціях відкрито кримінальні провадження», – зазначив виборчий омбудсмен.

Щодо процесу підрахунку голосів, то на цьогорічних місцевих виборах він відбувається повільніше, ніж, приміром, на виборах президента. «Якщо на парламентських виборах спостерігачі завершили роботу о 2 годині ночі, то тепер на деяких дільницях бюлетені ще рахували о 6–7 годині ранку 26 жовтня», – зазначив представник ОПОРИ, а також розповів, що на цьому етапі нерідко виникали суперечності між членами ДВК, зокрема щодо того, який бюлетень вважати дійсним, а який ні, тож членам ДВК доводилося неодноразово переглядати законодавство.

«Наразі територіальні виборчі комісії працюють в нормальному режимі. Щоправда, великі виборчі дільниці, які розташовані в містах і на яких голосувало 1-2 тисячі виборців, досить довго підраховували голоси. Але це зрозуміло: вони вперше використовували нову систему підрахунку і для деяких комісій це створювало труднощі», – пояснив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області.

До слова, під час підрахунку голосів на частині дільниць Слобідсько-Кульчієвецької громади після 20 години зникло світло. Утім порушень виборчого законодавства ОПОРА не фіксувала.

Характеризуючи виборчу кампанію в області, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області відзначив зменшення використання адмінресурсу: «Можемо констатувати, що на цих виборах Хмельницька обласна державна адміністрація не втручалася  у виборчий процес. На цьому важливо акцентувати, оскільки на виборах попередніх років голови ОДА нерідко залучалися до агітаційної кампанії».

Загалом в ОПОРІ відзначили, що голосування в області минуло без серйозних проблем та нестандартних ситуацій, які могли б серйозно вплинути на результати волевиявлення громадян.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Cайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)