На виборчій дільниці №321434, що у Ірпені, на Київщині, заступниця голови комісії зафіксувала ймовірне вкидання бюлетенів до виборчої скриньки. Для встановлення всіх подій на місце викликали поліцію, підрахунок голосів припинили.

Як повідомляє спостерігач ОПОРИ, під час початку процедури підрахунку голосів, у понеділок, 26 жовтня, заступниця комісії помітила ймовірний вкид бюлетенів до виборчої скриньки. Її увагу привернула кількість разом складених паперів – близько 80-130 штук. Це підтвердили й інші члени ДВК, процес підрахунку голосів відразу припинили. По тому вирішили викликати на місце події правоохоронців.

Як зазначає спостерігач ОПОРИ, також на дільниці присутні й кандидати, вони ведуть стріми у свої соціальних мережах. Також їхні дії мають ознаки втручання у роботу виборчої комісії. 

Як повідомляє спостерігач ОПОРИ, члени ДВК №321434 перебувають на дільниці вже другу добу, що відображається на їхньому фізичному та психологічному стані. Подекуди між членами комісії спалахують суперечки та взаємні звинувачення.

Орієнтовно о 22:00 на виклик прибули близько 10 співробітників поліції. Вони складають протокол про вчинення правопорушення.

Відповідно п.3 ч.1 ст. 252 Виборчого Кодексу України, дільнична виборча комісія може визнати голосування на виборчій дільниці недійсним у разі виявлення у виборчих скриньках виборчих бюлетенів у кількості, що перевищує більше ніж на 10 відсотків кількість виборців, які отримали виборчі бюлетені на виборчій дільниці з відповідних місцевих виборів

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)