За попередніми результатами спостереження, ОПОРА констатує високо конкурентний характер місцевих виборів, які в цілому відповідали законодавству України. Однак спостерігачі ОПОРИ зафіксували достатньо масові порушення процедур організації виборів і проведення кампаній, інциденти із недотримання порядку ведення передвиборної агітації та спробами підкупу виборців, зловживаннями адміністративними ресурсами та спотвореннями процедури зміни виборчої адреси. Про це повідомили представники Громадянської мережі ОПОРА на пресконференції в Одесі 26 жовтня.

 

Як повідомив експерт ОПОРИ в Одеській області, зафіксовані спостерігачами порушення могли суттєво вплинути на результати волевиявлення у конкретних територіальних громадах, але причини їх появи були різними, відповідальність за них розподіляється між різними суб’єктами виборчого процесу і вони не були централізовано спланованими у межах всієї країни.

За інформацією координаторки спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області, на рівні ТВК та ДВК проявились традиційні проблеми адміністрування виборів в Україні, пов’язані із їхнім нестабільним складом і відповідно з дефіцитом часу для їхнього якісного навчання, низьким рівнем офіційних виплат за роботу членів комісій та збереженням практики політично вмотивованого та тіньового характеру фінансування їх роботи. Ці проблеми вчергове демонструють необхідність нових підходів до адміністрування виборів в Україні, які можуть бути сформовані за результатами всебічної і неполітизованої дискусії на рівні профільного комітету парламенту із залученням ЦВК, національних та міжнародних експертів.

Прямий та непрямий підкуп виборців залишався викликом для чесних виборів у окремих громадах, але зміни до Кримінального кодексу України та достатньо активна діяльність Національної поліції України та інших правоохоронних органів в Україні були стримуючим фактором для потенційних зловживань та недобросовісних кандидатів. ОПОРА звертає увагу правоохоронних органів на необхідність системного розслідування фактів зловживань процедурами зміни виборчої адреси, які могли вплинути на результати виборів в окремих територіальних громадах.

Так, в Одеській області конфліктні ситуації на цьому ґрунті виникали і напередодні дня голосування, і в день голосування у Кароліно-Бугазькій сільській та Таїровській селищній громадах. Зокрема, 25 жовтня у селищі Затока ДВК отримала низку актів від виборців, які скаржилися на те, що напередодні дня голосування їх виключили зі списку виборців на підставі рішення суду. У цьому ж населеному пункті в день голосування спостерігачка ОПОРИ виявила автобус, яким підвозили виборців на дільницю.

У селі Сухий Лиман Таїровської селищної громади суб’єкти виборчого процесу викликали поліцію через голосування виборців, які зареєструвалися у селі перед виборами. За словами голови ДВК, за однією з адрес напередодні виборів зареєструвалися понад 60 виборців, за іншою – понад 70. Втім, комісія не мала повноважень не видавати таким виборцям бюлетені згідно із законодавством.

У місті Одесі на виборчій дільниці №511268 (вулиця Льва Толстого, 1) ОПОРА фіксувала значні черги виборців, переважна більшість яких, - студенти Національного університету «Одеська юридична академія». При цьому навчальний заклад не перейшов на дистанційну форму навчання з 15 жовтня, як це було рекомендовано. Процес голосування виборців на цій дільниці затягнувся і тривав після 20 години.

Згідно з даними спостерігачів ОПОРИ по всій Україні основним порушенням у день голосування були спроби незаконного отримання виборцем і видачі дільничною виборчою комісією бюлетенів для голосування. Такі факти, що не носили масового характеру, були зафіксовані на 10,04% ДВК в межах всієї України (похибка становить 2,3%). На чергових місцевих виборах в Україні у 2015 році цей тип порушення також був домінуючим, однак проявлявся в значно більшому масштабі – фіксувався на 17,7% ДВК. За оцінками спостерігачів, на 0,29% ДВК такі зловживання носили непоодинокий характер.

Ще одним поширеним типом порушень на дільницях були випадки голосування виборців за межами кабінки для голосування та інша неправомірна поведінка, наслідком якої було розголошення виборцем результатів волевиявлення (наприклад, демонстрація бюлетеня). Такі інциденти траплялися на 7,52% ДВК, зокрема й в Одеській області.

Попри численні проблемні інциденти, які фіксувалися ОПОРОЮ протягом дня голосування, на 89,7% виборчих дільниць (похибка 2,71%) спостерігачі не виявили порушень, які, на їхню думку, могли вплинути на результати голосування. Натомість на 9,4% ДВК спостерігачі повідомили про наявність випадків незначних порушень, переважно процедурного типу. Суттєві порушення, за оцінками спостерігачів, були на 0,8% ДВК.

Заява ОПОРИ за попередніми результатами спостереження на місцевих виборах – 2020
 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)