У Вінниці в приміщенні міської територіальної комісії відбувається прийняття виборчої документації з ДВК.

У залі засідань Вінницької ТВК та у коридорі знаходяться спостерігачі ОПОРИ, які ведуть спостереження. Один із членів комісії заявила про те, що на ТВК може бути присутнім лише один спостерігач і заявляє, що інший має залишити приміщення.

Поліцейський, який знаходиться на ТВК, відмовився допомогти вирішити ситуацію в ситуацію.

Спостерігачі ОПОРИ викликали поліцію, зателефонувавши на 102. Після візиту правоохоронців представник ОПОРИ продовжив спостереження.

Згідно п. 1, 4 ч. 9 ст. 60 Виборчого кодексу України офіційний спостерігач від громадської організації має право: бути присутнім із дотриманням вимог цього Кодексу на засіданнях окружної, територіальної (територіальних), дільничних виборчих комісій відповідного територіального виборчого округу; здійснювати фото-, відеозйомку та аудіозапис без порушення при цьому таємниці голосування виборців. Віжповідно до ст. 212-24 Кодексу України про адміністративне првопорушення України перешкоджання здійсненню виборцем, учасником референдуму свого виборчого права або права брати участь у референдумі, перешкоджання діяльності іншого суб’єкта виборчого процесу, процесу референдуму, ініціативної групи референдуму, комісії з референдуму, члена виборчої комісії, члена ініціативної групи референдуму, члена комісії з референдуму або офіційного спостерігача при виконанні ними своїх повноважень чи здійсненні своїх прав - тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
 
 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)