У Дніпропетровській області у «день тиші» 24 жовтня спостерігачі ОПОРИ  фіксували агітаційні матеріали кандидатів, розміщені на стовпах та в магазині. Також зафіксовані білборди з гаслами, що спонукають проголосувати, виконані в стилістиці окремих політичних партій. Мешканцям Дніпра розповідали телефоном про загрозу захворіти на Covid-19 на виборчих дільницях. В Кривому Розі напередодні дня голосування з’явились образливі написи на адресу Дмитра Шевчика.

24 жовтня у Дніпрі зафіксовані білборди з рекламою, яка асоціюється з політичними партіями. Агітація відбувалася, незважаючи на законний «день тиші» перед виборами. Розміщувати рекламу з гаслами окремих політичних партій та схожою стилістикою, що викликає чіткі асоціації з самими партіями («Європейська солідарність», «Опозиційна платформа – За життя», ВО «Батьківщина», «Громадська сила», «Пропозиція»), почали ще з 22 жовтня. Реклама здебільшого розміщена на тих самих носіях, де ще декілька днів тому висіла звичайна агітація тих самих партій.

У Дніпрі фіксувалися білборди зеленого кольору, без жодних написів. А також білборд з написом англійською Will cool, що созвучно прізвищу кандидата на посаду міського голови Дніпра Олександра Вілкула.

На зупинках громадського транспорту в Дніпрі була розміщена інформація про ініціативу міського голови про висаджування дерев з написом «Є пропозиція».

У різних районах Дніпра розміщено рекламу на автомобільних причепах з написом «Народный легалайз. 25 октября. Придёшь? Союз горожан» та символікою партії «Команда Дніпра». З іншого боку причепу розміщено напис «Расширяй сознание». На двох таких причепах на площі Героїв Майдану плакати були знищені і валялися поруч з причепами.

На особисті номери телефонів дніпрян 24 жовтня поступали дзвінки нібито від Інфоцентру. Розповідалося про складну епідеміологічну ситуацію в області та недостатню забезпеченість дільниць захисними засобами.

У фейсбуці не всі кандидати на посаду міського голови Дніпра замінили свої аватарки та обкладинки сторінок на такі, які би не містили спонукань проголосувати за них. Деякі з них оформлені в партійних кольорах. 

У Кривому Розі, біля головного корпусу Криворізького державного педагогічного університету, спостерігачі ОПОРИ зафіксували образливі написи на адресу Дмитра Шевчика, кандидата на посаду міського голови Кривого Рогу.

В Кам’янському 24 жовтня, окрім білбордів окремих політичних партій, були зафіксовані плакати кандидатки у депутати Жанни Медведевої на стовпах.

У Новомосковську, в одному з магазинів, було зафіксовано газету з агітацією на користь кандидата на посаду міського голови Дмитра Глущенка.

У ч. 3 ст. 52 Виборчого кодексу України Строки зазначено, що передвиборна агітація напередодні дня голосування та в день голосування забороняється. У цей час забороняється також проведення масових акцій (зборів, мітингів, походів, демонстрацій) від імені кандидата, партії (організації партії), розповсюдження агітаційних матеріалів, демонстрація фільмів, телепередач, проведення концертів, вистав, спортивних змагань тощо за участю кандидатів, партій (організацій партій), а також публічні оголошення про підтримку кандидатом, партією (організацією партії) проведення концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрації фільмів, телепередач чи інших публічних заходів.

Відповідно до ч. 1 ст. 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення України проведення агітації поза строками тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)