Спостерігачі ОПОРИ на виборчих дільницях фіксували порушення у роботі виборчих комісій, зокрема видачу бюлетенів одним членом комісії, пломбування виборчих скриньок звичайними будівельними стяжками та екстренне засідання комісії щодо виявлених спостерігачами мережі ОПОРА додаткових позначок на бюлетенях.

На виборчій дільниці №321194 у Борисполі бюлетень видавав один член комісії замість обов’язкових двох членів комісії. На зауваження спостерігала ОПОРИ члени комісії зазначили – пов’язано це з відвідинами вбиральні та неможливістю замінити члена комісії на цей час. Однак, за словами спостерігача ОПОРИ,  такі випадки були частими і щоразу пояснювалися відвідинами вбиральні.

Видачі одним членом комісії бюлетенів для голосування були зафіксовані і на дільниці №320275 у селі Требухів на Київщині.

На дільниці №320101, що у селі Мисайлівка, спостерігачка ОПОРИ виявила пломбування виборчої скриньки лише з однієї сторони за допомогою звичайної будівельної стяжки, без додаткового опломбування.

Броварська міська ТВК скликала термінове засідання і прийняла рішення щодо бюлетенів з унікальними номерами, про які повідомляла ОПОРА впродовж дня. Тоді спостерігач ОПОРИ повідомив виборчу комісію дільниці №321218, що у Броварах додаткові позначки помічені на бюлетенях й контрольних талонах для голосування за кандидата на міського голову Броварів та депутатів міської ради. Про цей факт було поінформовано членів виборчої комісії.

Надвечір 25 жовтня, опісля екстреного засідання Броварської ТВК, голова комісії Людмила Федченко пояснила, що вбачає у вищезазначених діях порушення. Аби запобігти порушенню таємниці волевиявлення, члени Броварської міської ТВК ухвалили постанову, якою зобов'язали членів ДВК відрізати унікальні номери на всіх контрольних талонах до відкриття скриньок із бюлетенями та утилізувати ці частинки талонів. Постанову доправили по всіх ДВК під підпис до початку вечірнього засідання по підрахунку голосів на дільницях.

На виборчій дільниці №321434 в Ірпені спостерігачі ОПОРИ фіксували заповнення бюлетеня поза кабінкою. Поки спостерігач намагався уточнити, чому виборець не пройшов до кабінки, до нього підійшла інша громадянка та попросила ще й допомогти проголосувати, на що отримала відмову від представника ОПОРИ.

У Богуславі на Київщині в приміщенні виборчої дільниці №320096 в переносній скриньці був вкинутий лише один контрольний лист. Тож внаслідок цього, згідно із законом, голоси не будуть враховані. Про це була повідомлена голова виборчої комісії, вона визнала помилку, викладену в акті про виявлені порушення.

Інцидент стався на дільниці №320883 в Краснолісах, на Київщині. Члени комісії розставили по 1 скриньці (стаціонарній та переносній), а решту відставили вбік, аби вони не заважали людям. «Щоб ніхто не пошкодив і щоб не було тісно у залі», - зазначили члени виборчої комісії.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)