Волонтери із символікою політичних сил, голосування не в кабінках та завелика кількість спостерігачів від одного кандидата. Ці та інші порушення фіксують спостерігачі ОПОРИ на Київщині. 

У Білій Церкві, біля входу до виборчих дільниць №321140 та №321139 знаходилися громадяни в одязі із символікою та назвою ГО «Рідне Місто», що співзвучна із назвою політичної партії «Рідне місто». Остання нині представлена у бюлетенях та зареєстрована Білоцерківською ТВК. Волонтери організації на вході до приміщення дільниці роздають безкоштовні медичні маски. Такі дії розцінюються як порушення ч.5 ст.51 Виборчого кодексу: «Прихована передвиборна агітація, а також розміщення або поширення матеріалів передвиборної агітації, не позначеної відповідно до вимог цього Кодексу, забороняються. Реклама друкованих видань (газет, журналів, книг), інших товарів та послуг з використанням прізвищ чи зображень (портретів) кандидатів, назв чи символіки політичних партій - суб'єктів виборчого процесу вважається передвиборною агітацією. До передвиборної агітації також належить використання символіки (гімну, прапора, розпізнавального знака, девізу) або логотипів партії - суб'єкта відповідного виборчого процесу, використання передвиборних слоганів, гасел кандидатів, партій (організацій партій) - суб'єктів відповідного виборчого процесу, а так само повідомлення про проведення видовищних чи інших публічних заходів на підтримку партії, кандидата або про підтримку зазначених заходів кандидатами, партіями (організаціями партій) - суб'єктами відповідного виборчого процесу, а також привернення уваги до участі у таких заходах партій чи певних осіб як кандидатів» та ст.212-10 КУпАП «Порушення обмежень щодо ведення передвиборної агітації, агітація в день проведення референдуму».

Також спостерігачі ОПОРИ зазначають – на різних дільницях області продовжується заповнювання виборчих бюлетенів посеред зали, а не в спеціально відведених кабінках. Таке зауваження отримав виборець на дільниці №320140, що у селі Вишеньки, однак до кабінки не заходив, а відповів, що вже всі позначки у бюлетені зроблені. Комісія реагує на такі випадки повільно, зазначають спостерігачі ОПОРИ.

Такі ж порушення таємниці волевиявлення фіксують спостерігачі на виборчій дільниці №320101, що у селі Мисайлівка, на Київщині.

На виборчій дільниці №320001 у селі Баришівка, одна із громадянок не вкинула заповнений бюлетень до урни. Це побачили інші виборці, котрі підійшли до скриньки. Члени комісії рішення вкинути цей бюлетень до скриньки, адже він був не  у розгорнутому вигляді, а складений.

Частиною 5 ст.248 ВКУ чітко визначено, що виборчий бюлетень заповнюється виборцем особисто в кабіні для таємного голосування.

Декілька спостерігачів від чинного міського голови Броварів та водночас кандидата на посаду голови Броварської громади Ігоря Сапожка зареєструвалися на одній із виборчих дільниць Броварів. Зокрема. Щонайменше 4 особи були зафіксовані у списках на дільниці № 321238, що у Броварах. Окрім них двоє спостерігачів від цього ж кандидата після зауваження ОПОРИ заявили, що помилилися з дільницею та закреслили свої прізвища у бланку.

Спостерігачі ОПОРИ також встановили факт непропорційного розміщення інформації про кандидатів на місцевих виборах, що були помічені на інформаційний стендах на дільниці. Це стосується, зокрема, виборчої дільниці №321236, що у Броварах. На світлинах видно, що кандидати від політичної партії «Пропозиція» мають більші світлини та масштабніше розташовані на стендах.

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували волонтерів, які проводили екзит-пол по виборах міського голови Броварів та депутатів міської ради. Помічені волонтери були біля дільниць, а виконувачем послуг була ГО «Право і демократія для України».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)